Iryna Zamanova har nekats uppehållstillstånd. Foto: SVT

Förlorade benet på Drottninggatan – får inte nåd

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska Iryna Zamanova som ansökt om nåd hos regeringen för att få stanna i Sverige, får avslag. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson under torsdagen.
– Jag väntade mig inte att de skulle behandla mig så här, säger Iryna Zamanova till SVT Nyheter.

Iryna Zamanova miste ett ben i terrordådet i Stockholm 2017 och vittnade sedan i den efterföljande rättegången. Hon har nekats uppehållstillstånd och i nådeansökan begärdes att regeringen ”av nåd” skulle låta henne vistas i Sverige.  I dag meddelade regeringen att hon inte kommer att ges nåd för att få stanna i Sverige

Justitieminister Morgan Johansson slår fast att nåd bara kan beviljas i brottmål och inte när det gäller uppehållstillstånd.

– Det beror på att nådeinstitutet inte omfattar uppehållstillståndsfrågor. Så har det varit länge i svensk rätt och vi har inte möjlighet att göra något annat, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

”Jag mår dåligt”

Iryna Zamanova är ledsen när SVT Nyheter når henne. Hon säger att hon fick reda på beskedet i ett sms från sin advokat.

– Jag mår dåligt och ligger ner. Jag väntade mig inte att de skulle behandla mig så här.

Hon säger att hon inte har bestämt vad exakt hon ska göra nu, men senast den andra augusti ska hon ha lämnat landet, enligt utvisningsbeslutet.

Justitieministern: Stora följdeffekter

Morgan Johansson, justitieminister, förklarar att det skulle få stora följdeffekter om praxis skulle ändras och det blir möjligt att söka nåd för att få uppehållstillstånd.

– Då skulle det innebära att alla de asylsökande som får avslag på sina ansökningar skulle kunna gå till regeringen och begära nåd, och det rör sig om tiotusentals ärenden, säger han.

Advokat: ”Beklagligt”

Advokat Henrik Hoffman, som företräder Iryna Zamanova, berättar för SVT Nyheter att han har tagit del av informationen som säger att regeringen har tagit ett principbeslut och att en motivering väntas komma under dagen.

– Jag kan bara beklaga. Det kommer naturligtvis drabba min klient hårt, säger Henrik Hoffman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer