Riksdagen ser inte polisen som del i problemet

Uppdaterad
Publicerad

Riksdag, medier och Husbybor ger helt olika bilder av vad som hände under upploppen i Stockholm, och varför. Husbybor och medier ser polisen som delaktig i konflikterna medan riksdagen inte betraktar polisen som medskyldig.

Vems fel var det?

Uppfattningarna är många om varför det gick så illa i Husby, som skakades av upplopp och bränder under några turbulenta dygn i maj.

Nu kartlägger forskare från Stockholms universitet hela händelseförloppet, och ser ett stort gap mellan vad riksdagsledamöterna debatterade och vad medier rapporterade.

Polisens roll

– I riksdagen ser man inte polisen som delaktig i de konflikter som uppstod, medan medier tar upp polisen som problem, säger Janne Flyghed, professor vid kriminologiska instutionen vid Stockholms universitet.

Husbyborna å sin sida har en annan bild av varför bråken bröt ut. Tillsammans med forskarkollegor har Janne Flyghed intervjuat en mängd Husbybor.

– Människor i Husby hade stor förståelse för ungdomarnas reaktion, även om man inte tyckte om de uttryck det tog sig. Men man förstod att de inte lyckats göra sina röster hörda, att detta skedde utifrån en djup frustaktion, säger Janne Flyghed och fortsätter:

Skiljer på poliser

– Man gör också skillnad på ”goda” och ”dåliga” poliser. Ett problem man framhåller är att de ”goda” krafterna försvinner, att det är en cirkulation på ”goda” krafter inom polis och andra myndigheter. Man hade ingen relation till de poliser som dök upp under kravallerna i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet