• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Lisa Kings har i olika perioder forskat om civilsamhället på Järva. Foto: TT/Zhanna Kravchenko

Forskaren: ”Risk att verksamheter tvingas lägga ner”

Publicerad

I över femton år har Lisa Kings forskat om civilsamhället i marginaliserade storstadsområden. Bland annat har hon studerat ideella föreningar på lokal nivå i Järvaområdet.
– En av de stora utmaningarna som föreningarna lyfter fram är de stora behov som finns och bristen på långsiktig finansiering.

Lisa Kings är lektor i socialt arbete vid institutionen för samhällsvetenskaper på Södertörns högskola. Hon har sedan början på 2000-talet i flera perioder forskat om civilsamhället på Järva.

– I en vardag som för många präglas av relativt hårda omständigheter där exempelvis en stor del av invånarna saknar arbete, fast bostad eller har grundläggande språkkunskaper i svenska fungerar föreningslivet i Rinkeby och Tensta som ett viktigt stöd, säger Lisa Kings.

Vilka utmaningar har föreningar i dessa områden?

– En av de stora utmaningarna som föreningarna lyfter fram är de stora behov som finns och bristen på långsiktig finansiering.

Upplever inte att de får tillräckligt med stöd

Enligt Lisa Kings studier är stöden som finns att söka ofta kortsiktiga och kopplade till olika program med särskilda krav. De föreningar hon pratat med tycker att stöden kräver ett omfattande pappersarbete och vana att skriva ansökningar.

– De upplever inte att det viktiga arbete som de gör, ofta med hjälp av lokala ideella eldsjälar eller tillfälligt anställda med osäkra villkor, får tillräckligt med stöd och förståelse från de lokala politikerna och de närmaste tjänstemännen.

Vad finns det för risker med att föreningar inte får stöd?

– Risken finns att verksamheter som är centrala för människors välfärd och fritid tvingas lägga ner, samt att det skapas en större klyfta eller misstro mellan föreningslivet och förvaltning. 

Ideella föreningar

Visa

Ideella föreningar är ett vitt begrepp som innehåller många olika typer av verksamheter. Allt ifrån att bistå invånarna med olika typer av social service, organisera sin fritid eller hobby, till att organisera sig politiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer