Lidingö stad bekräftar att totalt 18 barn och fem vuxna insjuknade. De som drabbades fanns på fem olika avdelningar på förskolan Äppelbo på Lidingö.
–Vi blev kontaktade av förskolechefen den 25 juni, som berättade att femton barn och tre ur personalen då hade insjuknat. Några ytterligare insjuknade någon dag senare. När vi åkte ut dit så misstänkte vi ganska snabbt att det var hallonen som var boven, säger Jonas Fjellstedt, livsmedelsinspektör vid Lidingö stad.
Nu har Livsmedelsverket analyserat de frysta hallonen och funnit så kallade norovirus. Viruset är aggressivt och det krävs väldigt få virus för att en människa ska insjukna. Troligen så har de utländska frysta hallonen aldrig kokats innan man serverade dem, men enligt Fjellstedt så handlar det inte om okunskap hos personalen.
–Det som har hänt att hallonen troligen varit kontaminerade redan vid inköp. Vanligen ska man ju koka sådana här utländska bär, och vanligtvis gör personalen alltid det. Men i detta fall så missade man det tyvärr.
ABC: Har det här hänt tidigare?
–Jag har arbetat i kommunen i sex år, och det här är första gången det här händer på en förskola, säger Jonas Fjellstedt, livsmedelsinspektör vid Lidingö stad.
Fler kan drabbas
Nu utreder även Stockholm stads miljöförvaltningen var andra bär från samma parti kan ha hamnat. Partiet som kommer från Martin & Servera kan ha gått ut till fler förskolor. Livsmedelsverket uppmanar nu alla att koka bären innan förtäring.
–Det är mycket viktigt att skolor och förskolor inte serverar sådana hallon i dryck eller mat utan att koka dem först. Våra kokningsråd gäller även företag och storkök som använder utländska hallon som en ingrediens i mat som inte värmebehandlas, skriver Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Även Lidingö stad kommer att informera alla verksamheter som sysslar med mat.
–Det ligger säkert likadana bär i fler frysar runtom i länet, vi kommer att försöka gå ut med någon information så att inte fler drabbas, säger Jonas Fjellstedt.