Foto: Lidingö Stad

Förskolebarn magsjuka – av frysta hallon

Uppdaterad
Publicerad

En förskola på Lidingö serverade hallonsmoothies – men kokade aldrig hallonen innan.

Lidingö stad bekräftar att totalt 18 barn och fem vuxna insjuknade. De som drabbades fanns på fem olika avdelningar på förskolan Äppelbo på Lidingö.

–Vi blev kontaktade av förskolechefen den 25 juni, som berättade att femton barn och tre ur personalen då hade insjuknat. Några ytterligare insjuknade någon dag senare. När vi åkte ut dit så misstänkte vi ganska snabbt att det var hallonen som var boven, säger Jonas Fjellstedt, livsmedelsinspektör vid Lidingö stad.

Nu har Livsmedelsverket analyserat de frysta hallonen och funnit så kallade norovirus. Viruset är aggressivt och det krävs väldigt få virus för att en människa ska insjukna. Troligen så har de utländska frysta hallonen aldrig kokats innan man serverade dem, men enligt Fjellstedt så handlar det inte om okunskap hos personalen.

–Det som har hänt att hallonen troligen varit kontaminerade redan vid inköp. Vanligen ska man ju koka sådana här utländska bär, och vanligtvis gör personalen alltid det. Men i detta fall så missade man det tyvärr.

ABC: Har det här hänt tidigare?

–Jag har arbetat i kommunen i sex år, och det här är första gången det här händer på en förskola, säger Jonas Fjellstedt, livsmedelsinspektör vid Lidingö stad.

Fler kan drabbas

Nu utreder även Stockholm stads miljöförvaltningen var andra bär från samma parti kan ha hamnat. Partiet som kommer från Martin & Servera kan ha gått ut till fler förskolor. Livsmedelsverket uppmanar nu alla att koka bären innan förtäring.

–Det är mycket viktigt att skolor och förskolor inte serverar sådana hallon i dryck eller mat utan att koka dem först. Våra kokningsråd gäller även företag och storkök som använder utländska hallon som en ingrediens i mat som inte värmebehandlas, skriver Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Även Lidingö stad kommer att informera alla verksamheter som sysslar med mat.

–Det ligger säkert likadana bär i fler frysar runtom i länet, vi kommer att försöka gå ut med någon information så att inte fler drabbas, säger Jonas Fjellstedt.

Norovirus (Calicivirus)

Hur blir viruset farligt för människor?

Norovirus är det virus som orsakar vinterkräksjuka. Viruset kan inte föröka sig i livsmedel men det räcker med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Den vanligaste orsaken till matförgiftningar med norovirus är att livsmedel förorenas av smittade personer som inte tvättat händerna efter toalettbesök. Orent bevattningsvatten kan också vara en källa till förorening av bär och grönsaker.

Vanliga smittkällor är mat som inte behöver värmas innan den ska ätas. Exempel är olika rätter på smörgåsbord och bufféer, tårtor, importerade frysta hallon och ostron.

Symptom

12 till 50 timmar efter att man har blivit smittad drabbas man av bland annat illamående, kräkningar, magsmärtor och diarréer. Även feber, huvudvärk och muskelvärk kan förekomma. Symtomen varar 1–2 dagar, därefter blir man normalt frisk igen men man kan fortfarande sprida smitta i två dygn eller mer efteråt. Hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan viruset ge allvarliga symtom, och till och med orsaka dödsfall.

Det finns flera olika stammar av norovirus, och vissa personer kan vara immuna mot en del av dem.

Så undviker du norovirus

Tvätta händerna efter toalettbesök och innan du lagar eller äter mat. Laga inte mat till andra om du är eller nyss har varit magsjuk, om du kan undvika det.

Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Koka därför frysta importerade frysta hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset. Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.