Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av de gäddyngel som ska växa till sig för att förbättra balansen i Stockholms skärgårds ekosystem. Foto: Tommy Bergman/SVT

Första ynglen lämnar gäddfabriken på Norra Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lekplatsen för gäddor på Norra Djurgården fick sina första gäddyngel utsatta i våras, och för några dagar sedan var det dags att tömma våtmarken på vatten så att gäddorna kunde ta sig ut i Saltsjön och vidare till Stockholms skärgård.

– De här gäddorna kommer simma ut till havet och äta sig mycket större. Bland annat kommer gäddorna äta spigg, som det finns för mycket av, så att det blir en bättre balans i ekosystemet, säger Oliver Karlöf, fiskerikonsulent på Stockholms stad.

Fiskvåtmarken har skapats genom att man dämt upp bäcken som går mellan Laduviken och Husarviken på Norra Djurgården i Stockholm. Det har skapat en våtmark på Lillsjöängen som blivit ett lekområde för gäddor och abborrar.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna fortsätta detta tillsammans med markägaren Kungliga Djurgårdsförvaltningen för att se om det blir fler och fler gäddor som kommer upp, säger Oliver Karlöf.

Vi följde med på gäddjakt när våtmarken tömdes. Se hur det gick i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.