Se när några av de 200 gäddorna i Hemmesta sjöäng leker. Foto: Tommy Bergman/SVT

Här leker 200 gäddor i ”gäddfabriken” på Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få – och för små – gäddor i Stockholms skärgård, menar bland andra Sportfiskarna. För att gäddan ska få en ljusare framtid drivs ett gäddprojekt i Hemmesta sjöäng på Värmdö. Just nu har 200 gäddor tagit sig dit för att leka.

– Vi människor har byggt bort stora delar av gäddans lekmiljö i Stockholms skärgård. Därför är den här typen av våtmarker jätteviktiga, säger Victor Sandberg på Sportfiskarna.

Aprileftermiddagen när vi besöker Hemmesta sjöäng leker gäddorna för fullt. Gäddryggar och fenor klyver vattenytan i par, och vad som ibland ser ut som en dans pågår halvt under vattnet, halvt över.

”Tömmer våra hav”

Ett annat skäl till att gäddan fått det svårare på senare år är det utbredda fisket med stora industritrålare i Östersjön, menar Victor Sandberg.

– De tömmer våra hav på fisk som till exempel strömming. När man gör det så tvingar man till exempel sälar att leta efter föda längre in i skärgården, där gäddan huserar. Och då har gäddan inte så stor chans, säger Victor Sandberg.

I klippet ovan kan du se gäddor leka i Hemmesta sjöäng, och höra mer om varför den här typen av miljöer är viktiga för gäddan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.