En sälskrämma ska skydda gäddorna i Lännåkersviken på Gålö. Häng med när länsstyrelsen provfiskar efter gädda i viken med hjälp av elfiske. Foto: Tommy Bergman/SVT

Sälskrämma ska skydda gäddorna i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Gäddan är en viktig rovfisk i Stockholms skärgård. Men gäddan har det tufft, bland annat för att sälar gärna kalasar på gäddor. Så för att skydda gäddan från att bli uppäten av sälar testas nu en sälskrämma i en vik på Gålö.

– Häromdagen hittade vi en gädda i en annan vik, där hade gråsälen ätit upp rommen och lämnat resten av gäddan. Det var en sorglig syn, säger Henrik C Andersson, som är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Stockholm.

Enligt Henrik C Andersson finns flera hot mot gäddan i vikar som den här. Det kan handla om olika typer av strandexploatering, riktat fiske mot gäddan och så just gråsälen.

– Vi hittar regelbundet stora mängder säläten fisk i den här typen av miljöer, säger Henrik C Andersson.

I klippet ovan kan du höra hur sälskrämman låter när vi följer med länsstyrelsen när de provfiskar Lännåkersviken efter gädda med hjälp av elfiske.

Sedan den 1 april 2021 gäller nya fiskeregler längs ostkusten, från Östhammars kommun i norr till och med Kalmar län i söder.

Det har också tillkommit nya fredningsområden i Stockholms skärgård. Där har det tidigare funnits 27 områden med fiskeförbud under våren, nu mer än fördubblas det till 60 fredningsområden. Där är huvudregeln att det är fiskeförbud mellan 1 april och 15 juni men i sju av områdena råder fiskeförbud året runt.

Här hittar du mer information om de nya reglerna.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.