Foto: TT

Första rättegångsdagen för Teittinen efter resning

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot Esa Teittinen som beviljades resning i mars i år. Teittinen dömdes 2010 för ett mord som han nu hoppas bli frikänd ifrån.

På tisdagen anlände Esa Teittinen till Svea hovrätt i Stockholm efter åtta år i fängelse.

Det var 2010 som han dömdes till 15-års fängelse för att ha dränkt en 70-årig kamrat i ett badkar i Solna 2009. Men i mars i år beviljades Teittinen resning. Det efter en ny rekonstruktion som visade att 70-åringen kan ha drunknat själv.

Åklagaren menar dock att den tidigare domen är korrekt och visade under tisdagen upp en rekonstruktionsfilm i hovrätten av hur dränkningen skulle kunna ha gått till.

Försvarsadvokaten visade i sin tur upp en alternativ rekonstruktionsfilm av hur den 70-årige mannen skulle kunnat ha drunknat på egen hand i badkaret.

Under onsdagen ska Esa Teittinen vittna under rättegången och utöver det kommer det hållas en rad förhör med vittnen och experter.

Rättegången i Svea hovrätt väntas pågå under nio dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.