Foto: TT arkivbild

Försvarmakten varnar för snabba fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten uppmanar nu alla som rör sig i Stockholms skärgård att vara extra uppmärksamma på svallvågor från militära fartyg och hålla avstånd.

Försvarsmaktens största årliga övning Swenex 18 lider nu mot sitt slut. Men på grund av det försämrade omvärldsläget övar Försvarsmakten dygnet runt i hela skärgården och uppmanar alla som rör sig på sjön att uppmärksamma på marinens snabba, stora fartyg.

– Tittar vi tillbaka några år så övar vi mer nu. Vi har till uppgift att öka vår operativa förmåga.  En förutsättning för att det går att njuta av skärgården är ett försvar som skyddar landets territorium, säger Jesper Tengroth informatör på Förvsarsmakten.

Två meter under kölen

Eftersom ett större snabbgående fartyg kan tömma en grund vik på en stor del av vattnet, uppmanas alla som förtöjer sina båtar i naturhamnar att ha minst två meter under kölen, hålla tillräckligt avstånd från land och ha en väl tilltagen ankarlina. Man uppmanar också fritidsbåtarna att dra ner på farten för att minska riskerna på både besättning och båt vid ett möte med ett större fartyg som ger stora svallvågor.

– Vi tar hänsyn till fritidsbåtar men ber att alla fritidsbåtägare anpassar sig när det kommer ett stort fartyg, säger Jesper Tengroth.

När du möter ett örlogsfartyg till sjöss

Tänk på att dra ned på farten och stäva mot svall från större fartyg för att minska risken för skador på båt och besättningen.

Särskild försiktighet bör iakttas vid följande platser, där Försvarsmaktens fartyg ofta framförs:

Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.

Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.

Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.

Källa/ Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.