Två personer greps efter att ha tagit sig in på Musköbasen. Foto: TT

Advokaten om Musköintrånget: ”De gillar gigantiska anläggningar”

Uppdaterad
Publicerad

Två utländska medborgare tog sig natten mot söndagen in på Musköbasen i Haninge kommun. Advokaten till en av männen säger att männen är turister som fascineras av gigantiska anläggningar.

Det var vid 01-tiden på söndagsnatten som intrånget på skyddsobjektet upptäcktes. När skyddsvakten uppmärksammade intrånget avlossades ett varningsskott, eftersom männen inte ska ha agerat enligt vaktens direktiv.

Advokat Katarina Rogeman, som företräder en av männen är i nuläget förtegen om händelsen. Men hon berättar ändå att det handlar om två turister som reser runt i olika länder för att besöka den här typen av anläggningar.

– Det är två välutbildade människor som har vanliga jobb. De fascineras av gigantiska anläggningar och delar det intresset med många andra, det här är deras stora hobby. De trodde att anläggningen var nedlagd.

Trodde anläggningen var nedlagd

Upptäckte männen skyddsvakten först när han sköt varningsskottet?

– Det här var när männen var på väg tillbaka, det har skett ett missförstånd mellan skyddsvakten och personerna.

Att vistas utan tillstånd på ett skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse.

– De har uppfattat att anläggningen var privatägd och tillgänglig för allmänheten, de har inte uppmärksammat skyltar eller några märken som säger att det är ett skyddsobjekt, säger advokat Katarina Rogeman.

Åklagaren: Vi har hört männen

Säkerhetspolisen och Riksenheten för Säkerhetsmål har tagit över utredningen.

– De båda männen är fortsatt anhållna och utredningen fortsätter. De är misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, enligt skyddslagen, säger Hans-Jörgen Hanström, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Hur stor är sannolikheten att de kommer släppas idag?

– Jag tänker inte kommentera det närmare, jag konstaterar att de är anhållna och att jag har till onsdag klockan 12.00 på mig att ta ställning till om de ska häktas eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musköintrång

Mer i ämnet