Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisteorin: Utförde inte uppdrag för kriminella – mördades

Uppdaterad
Publicerad

De två 14-åringar som nyligen hittats döda i skogsområden i Upplands-Bro respektive Nynäshamns kommun misstänks ha mördats för att de inte utfört uppdrag åt ett kriminellt nätverk. Det är en av polisens teorier, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

En avliden person hittades i fredags i ett grönområde i Upplands-Bro. Kroppen har identifierats som den 14-åring från Nyköping som varit försvunnen sedan några veckor tillbaka. 

En 15-årig pojke sitter sedan tidigare häktad på sannolika misstänkt för medhjälp till människorov. Nu har rubriceringen ändrats till medhjälp till mord och efter häktningsförhandlingar på torsdagen beslutades att pojken ska vara fortsatt häktad.

Det finns inga fler frihetsberövade i ärendet men enligt åklagaren misstänks fler personer ha varit inblandade.

Rymde från HVB-hem 

Den 14-åriga pojken försvann från ett HVB-hem i Nyköping i slutet av juli. Han var enligt uppgift svensk medborgare och levde ensam utan familj i Sverige. Hans pappa var ensam vårdnadshavare och utvisades för att på nytt ansöka om uppehållstillstånd i Sverige, enligt målsägandebiträde Cafer Demirok.

Pappan och sonen ska ha haft regelbunden kontakt och fadern ska inte frivilligt ha lämnat pojken i Sverige. Nu har pappan ansökt om tillstånd att komma tillbaka in i Sverige för att sörja sin son och ta hand om hans kropp, säger Cafer Demirok till SVT. 

Utreder koppling 

Samtidigt försvann i juli en annan 14-åring från ett annat HVB-hem i Nyköping. Han hittades senare mördad i ett skogsområde utanför Ösmo i Nynäshamns kommun.

Polisen fortsätter nu att utreda om det finns en koppling mellan de två misstänkta morden och om det kan finnas gängkopplingar. 

Båda 14-åringarna ska enligt uppgifter till SVT Nyheter ha fått olika uppdrag av ett kriminellt nätverk – uppdrag som de sedan inte utförde. De ska därefter ha mördats. Enligt SVT:s uppgifter är polisens hypotes att det skedde det för att äldre ledare i nätverket ville statuera exempel. Åklagaren vill i nuläget inte kommentera uppgifterna. 

– Jag kan inte kommentera något om vad vi vet eller inte angående den typen av motivbild, säger senior åklagare Hanna Cardell som leder förundersökningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.