Foto: TT

Fortfarande inga handlingsplaner mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Handlingsplanerna för Stockholms stads arbete mot våldsbejakande extremism dröjer. Först i maj väntas kommunstyrelsen fatta beslut om hur stadsdelarna ska arbeta. Kristdemokraterna är kritiska och varnar för konsekvenserna.

– Det här brådskar. Människor är oroliga för radikalisering mot samhället, de är oroliga för vad som sker i många av våra förorter, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna.

För ett år sedan beslutade politikerna i stadshuset om övergripande riktlinjer för stadens arbete mot våldsbejakande extremism. Alltså de miljöer och ideologier som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som också kan använda våld för att uppnå sina mål. Syftet var att tydliggöra alla insatser som gör samhället mer motståndskraftigt samt klargöra och visa vem som gör vad och hur.

”En potentiell risk och fara mot vår stad”

Strategin antogs av alla partier, utom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Enligt KD:s gruppledare Erik Slottner var den för allmänt hållen för att fungera som vägledning. I dag är han kritisk till att de lokala handlingsplanerna fortfarande lyser med sin frånvaro.

– Vi får flera återvändande jihadister till Stockholm och vi vet inte vad vi ska göra med de här människorna. De är tickande bomber, en potentiell risk och fara mot vår stad.

Erik Slottner (KD), gruppledare Foto: Scharlotte Peppare

Det ansvariga finansborgarrådet Karin Wanngård (S) delar oron:

– Jag har till svar att vi jobbar i dag. Vi arbetar med återvändare och arbetar framför allt med att inte ungdomar ska åka i väg.

Totalt 19 planer ska tas fram

I september utsågs Christina Keirnan till central samordnare för insatserna i stadens 14 olika stadsdelsnämnder. Utöver en enskild plan för varje stadsdel så kommer ytterligare fem för stadens olika förvaltningar.

– I handlingsplanerna ingår att göra en lägesbild: Hur ser problemet och utmaningarna ut i respektive stadsdel? Vilka delar måste respektive stadsdel jobba med? I dag har vi inte den överblicken på samma sätt, säger Christina Keirnan.

Hon framhåller att arbete mot extremism pågår trots att handlingsplanerna inte har antagits än.

– Det kan pågå ett arbete som inte vi vet, men då är det illa om vi i politiken inte vet om detta. Vi borde ha påbörjat de politiska förhandlingarna om handlingsplanerna tidigare i höstas, säger Erik Slottner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.