– Vårdcentralen har ett ansvar att patienten blir korrekt omhändertagen, säger Johan Bratt, chefläkare Region Stockholm. Foto: SVT

Förvirring kring coronadirektiv på vårdcentralerna

Uppdaterad
Publicerad

Den som är långtidssjuk i covid-19 och i behov av läkarvård riskerar att hamna mellan stolarna. Många vårdcentraler kan inte ta emot coronasmittade på grund av smittorisk. Läkare vittnar om ett ”moment 22” där patienten skickas runt utan att få hjälp. Men enligt Region Stockholm är direktiven inte otydliga.

Att ha en långvarig infektion i kroppen, som covid-19, kan göra att kroppens organ tar stryk. Den som varit sjuk under en lång tid kan därför behöva läkarvård för att kontrollera värden och andra biverkningar av sjukdomen.

Enligt Region Stockholm ska vårdcentraler och labb samverka för att ordna separata mottagningar, till exempel i form av ett tält eller ett enskilt rum med egen ingång. Vårdcentraler som inte kan ta emot coronapatienter har en skyldighet att hänvisa patienterna till närliggande vårdcentral.

Corona i Stockholm

– I och med att de separata flödena inte är möjliga på alla vårdcentraler så har vi gjort en uppdelning baserat på geografin. Det ska inte vara ett problem för de här patienterna att få vård, säger Johan Bratt, chefsläkare på Region Stockholm.

Men de flesta vårdcentralerna i Stockholm kan inte ta emot coronasmittade. Närakuter har oftast inget eget labb och provtagningsenheter som Unilab eller Karolinskas laboratorium välkomnar inte patienter som har symptom.

Hör chefläkare Johan Bratt kommentera direktiven i videoklippet ovan.

Regionen meddelar SVT efter intervjun med Johan Bratt att de ska tydliggöra direktiven och utreda vad som inte har fungerat i samarbetet mellan vårdcentraler, infektionsnoder och labb.

Fridhemsplans vårdcentral har satt upp en så kallad infektionsnod, där patienter med luftvägsinfektioner kan tas emot, utanför Stockholms Sjukhems kapell på Kungsholmen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet