Isabel Josephson behöver bli undersökt av läkare, men får inte komma in till någon vårdinstans på grund av sin långvariga covidsmitta. Foto: Skype

Covidsjuka Isabel behöver läkarvård – nekas av alla

Uppdaterad
Publicerad

Konstant feber i nio veckor. Luftvägsproblem, skakningar och kognitiva störningar. Läkaren har diagnostiserat 35-åriga Isabel Josephson med covid-19, men anser att hon behöver provtagning för att kontrollera värden och organstatus. Problemet är att ingen vårdinstans tar emot henne – på grund av smittorisken.

I början av mars var Isabel Josephson en fullt frisk körledare i Adolf Fredriks församling. Då kunde hon inte ana att hon i nästa stund skulle insjukna i covid-19 och att sjukdomen skulle hålla sitt fasta grepp om henne i över nio veckor.

Dag 14 åkte Isabel in akut för provtagning, bland annat snabbsänka och blodtryck. I Region Stockholm har sådana provtagningar centrerats i så kallade infektionsnoder för att avlasta enskilda vårdcentraler.

Corona i Stockholm

Patienter skickas runt

Men för Isabel behövs nu ytterligare vård. Febern går inte ner och hon har utvecklat skakningar och kognitiva problem. Isabels läkare har bedömt att hon behöver ytterligare provtagning men hennes vårdcentral tar inte emot coronasmittade patienter. Därför gjordes ett försök att skicka henne till tältet utanför Karolinska i Huddinge.

– Läkaren där slet sitt hår för att så många patienter i samma situation som jag skickas dit av vårdcentralerna. Men så länge det inte är akut kan inte de hjälpa till med några provtagningar, berättar Isabel Josephson.

Många i samma sits

Vanligtvis skickas patienter från vårdcentraler till externa provtagningsenheter. Men varken Unilabs och Karolinskas laboratorium, som vanligtvis bistår vårdcentraler i centrala Stockholm med provtagning, välkomnar patienter med coronasymptom. Istället hänvisas de tillbaka till vårdgivaren.

– Det känns som att ingen vet vad de ska göra. Det är solklart att min läkare vill ta prover, men han sitter fast i ett moment 22, säger Isabel Josephson.

Isabel är inte ensam. När vi ställer frågan i en facebookgrupp för coronasmittade får vi överväldigande respons. En sköterska på 1177 vittnar om många patienter i samma låsta läge och även vårdpersonal stämmer in i bilden av förvirring kring direktiven. Resultatet blir att många coronasjuka riskerar bestående men till följd av en långvarig sjukdomsperiod.

Vårdcentralen: ”Vi vet inte vart vi ska skicka patienterna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet