Fosterbarn kräver skadestånd av kommuner för övergrepp i barndomen

Publicerad

Omkring 400 tidigare fosterbarn stämmer nu Stockholms stad och andra kommuner för bristande tillsyn under åren de var placerade. Det handlar om grova övergrepp och vanvård i familjer och på institutioner mellan åren 1940 och 1980.

Susanne var redan präglad av den vanvård hon utsatts för som spädbarn när hon kom till den första fosterfamiljen. När de inte ville ha henne kvar skickades hon vidare till nästa vid fyra års ålder. Våldet fanns överallt, säger hon.

– Att alltid få höra hur dålig man är – för att det ligger i generna.

Kan hjälpa placerade barn i framtiden

Nu är Susanne Hanqvist en av de som stämmer sin hemkommun, i hennes fall Stockholm, på skadestånd för bristande tillsyn av henne som barn. Hon hoppas att det ska hjälpa andra barn i framtiden.

– Det här är något större, det kommer att få större konsekvenser för kommunerna, säger Susanne Hanqvist.

Processerna som inleds med kravbrev till kommuner runt om i landet, följs upp med stämningar mot de som inte går med på förlikning. I Stockholm har Crusner advokatbyrå hittills ett 20-tal fall men tror att många fler tillkommer.

Vi har sökt Stockholms stad för en intervju men de har avböjt.

Så många fick ersättning 2011

År 2011 gav svenska staten en ursäkt till de som vanvårdats av samhället mellan åren 1920 och 1980.

Ersättningen lämnades med ett schablonbelopp om 250 000 kronor.

54 procent av de 5 000 fosterbarn som ansökte om nåde-ersättning för sitt lidande, fick nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.