Fredriks barn drabbas när skola på Södermalm stänger: ”Känns jättetufft”

Publicerad

Mitt i semestern plingar det till i Fredrik Setterbergs mobil. På skolportalen läser han att barnens skola stänger.
– Vi trodde att allt var löst men nu måste vi söka nya skolor mitt i semestern, det känns jättetufft, säger han.

I maj kallades Fredrik Setterberg till ett föräldramöte på Thea privata grundskola på Södermalm, där två av hans barn går, och ett tredje skulle börja till hösten. Där får han veta att skolan kommer renoveras och barnen kommer få gå i tillfälliga lokaler i närheten.

– Det var ingen jätterolig lösning, men ändå helt okej, säger han.

Men precis innan sommaren får han ett nytt besked: Barnen kan gå kvar.

– Sen har vi ju trott att barnen ska få gå kvar där i höst, vi fick en kallelse. Tills igår när vi fick reda på att skolan stänger.

”De är oroliga”

Nu söker de nya skolor till tjejerna som är 13, 14 och 15 år.

– De är oroliga. Speciellt den äldsta som ska börja nian. Hon oroar sig över betygen, nu ska hon börja på en ny skola, vilken vet hon inte, så nu hoppas hon på en schysst bedömning där.

De har erbjudits plats på Thea privata grundskola i Bromma. Men det ser inte Fredrik Setterberg som ett alternativ, det blir för långt att pendla för barnen som bor i Farsta.

– Det skulle bli alldeles för lång resväg. De skrev också att viss verksamhet i så fall kommer ske på Södermalm och delvis på Fridhemsplan. Det känns inte som något alternativ. Bäst vore om vi väldigt snabbt kunde få besked från någon annan skola och gärna att alla tre kunde komma in på samma skola.

Enligt utbildningsförvaltningen kommer staden att göra allt de kan för att hitta skolor så nära hemmet som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer