Nazister frias från mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

De tre nazister som åtalats för knivöverfallet på Fidel Ogu i Hökarängen frikänns från mordförsök av tingsrätten.

Åklagaren Sara Malmhester hade yrkat på alla de tre misstänkta männen, en 18-åring och två 23-åringar, ska dömas för mordförsök.

– Jag vill inte kommentera domen förrän jag har läst igenom den ordentligt, säger Malmhester till ABC.

Enligt Malmhester hade de tre männen agerat tillsammans och i samförstånd när de knivhögg Fidel Ogu i magen vid Hökarängens tunnelbanestation den 7 december i fjol.

Männen frias också från att ha misshandlat ytterligare en man samma natt. Samtliga av de åtalade är anslutna till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Enligt åklagaren var motivet till överfallen offrens hudfärg.

De två 23-åringarna döms däremot för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp för attacken mot den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp i fjol. De döms båda till fängelse i sju månader.

18-åringen frias från alla åtalspunkter.

Vittnet misstänktes för delaktighet

Övervakningskameror visar att de tre åtalade männen befann sig i samband med platsen före och efter dådet, men det finns inga bilder som visar själva överfallet.

– Utredningen ger inte en klar och tydlig bild av vem som har angripit målsäganden och hur, säger Sara Rosén, rådman vid Södertörns Tingsrätt.

Ogu har inte deltagit under rättegången eftersom han inte kunnat nås. Därför är bevisvärdet för hans uppgifter lägre, enligt tingsrätten. Det som knyter de åtalade till knivöverfallet är utpekande från en bekant som umgåtts med dem under kvällen. Men den mannen har själv varit misstänkt för delaktighet.

– Uppgifter från en person som är eller har varit misstänkt för delaktighet i gärningen måste bedömas med särskild försiktighet och är ensamma inte tillräckliga för en fällande dom, säger Rosén.

Vittnet trädde fram först efter att ha sett bilder på sig själv när SVT:s Uppdrag Granskning tog upp fallet. Tingsrätten bedömer därför att han kan ha haft intresse att skydda sig.

Kan inte utesluta nödvärn

De åtalade frias även från misshandeln av en annan man under samma natt, trots övervakningsfilmer som visar hur de slår mannen. Försvaret har hävdat nödvärn och det finns bevis för att den misshandlade slog en av de åtalade i huvudet med en flaska. Därför kan inte invändningen om nödvärn bortses från, skriver tingsrätten.

Minuter från att dö

Det var i vintras Fidel Ogu från Nigeria var på besök i Stockholm. Natten till den 7 december stoppades han av ett antal män vid Hökarängens tunnelbanestation.

– Jag tog ut mina hörlurar för att jag ville lyssna på dem, vad de ville säga. Sedan blev jag stucken här, så djupt, i min mage, sade han till SVT:s Uppdrag granskning i våras.

Åklagaren valde först att lägga ned förundersökningen efterom brott inte kunde styrkas. Beslutet överklagades efter att Uppdrag Granskning tagit upp fallet.

Ogu var enligt läkarna bara några minuter från att dö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsöket på Fidel Ogu

Mer i ämnet