Frida Ohlin från Evlinge på Värmdö fick sommarjobbet som kultur- och fritidschef i hård konkurrens med sextio andra ungdomar. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Frida, 16 år blev Sveriges yngsta kulturchef

Uppdaterad
Publicerad

När den ordinarie chefen gick på semester efterlyste han en vikarie som med unga ögon kunde hissa och dissa den befintliga verksamheten.

Nu har Frida Ohlin, 16 år, provat på att vara chef i snart två veckor.

– Det är jätteroligt och spännande att sätta sig in i hur kommunen jobbar och hur de tänker, säger Frida Ohlin med ett leende, när vi följer med henne på en av de sista arbetsdagarna.

Frida Ohlin kommer från Evlinge på Värmdö och sökte jobbet som vikarierande Kultur- och fritidschef efter att en lärare tipsat om annonsen.

LÄS MER: Tonåring sökes som kulturchef

Över 60 ungdomar sökte jobbet som landets första tonårschef inom en kommunal verksamhet.

– Jag tyckte det lät intressant och skickade in en ansökan, och så blev det en intervju och nu sitter jag här. Det är mitt första sommarjobb, säger hon och skrattar.

Från vackert porslin till vattenleksaker

Vi träffas på porslinsfabriken i Gustavsberg, där vi får en rundvandring.

Frida Ohlin är på studiebesök på porslinsfabriken i Gustavsberg Foto: Lisa Liljefors/SVT

– Det var kul att se att allt verkligen är handgjort och vad som händer bakom kulisserna, säger Frida Ohlin.

Allt porslin är handgjort. Foto: Lisa Liljefors/SVT

LÄS MER: ”Vi hoppas att fler kommuner följer vårt exempel”

Vi åker vidare till Grisslinge havsbad där kommunen anordnar gratisaktiviteter på stranden för ungdomarna i kommunen.

På Grisslinge havsbad håller Ung i Värmdö till under sommaren och lånar ut vattenleksaker till barn och unga. Allt är gratis. Foto: Lisa Liljefors/SVT

– Jag tycker att det är jättebra. Det är kopplat till fritidsgården, men skönt att komma ut ur lokalerna, och att vara utomhus under sommaren, nu när det är bra väder och allt.

Omtyckt på jobbet

På eftermiddagen är det budgetmöte i kommunhuset, samtal med några medarbetare och dagen avslutas med en uppdatering på kommunens instagramkonto.

Frida Ohlin vill se ett ökande användande av instagram i kommunikationen med ungdomar. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Jag funderar på hur det ska bli sen för Frida, hur toppar man det här framöver?

– Ja du, jag får väl använda mig av saker jag lärt mig här. Får helt enkelt börja från toppen och utgå därifrån, säger hon.

Några av Frida Ohlins förbättringsförslag

  1. Låta de unga välja vilka aktiviteter som skall finnas inom kommunen och skapa ett bra sett att ta emot förslag från unga och kommunicera bättre via nya sorters digitala verktyg som nya appar.
  2. Att ha öppet hus på kommunhuset och bjuda in de unga så att de får se vad man gör på kommunen.
  3. Att utveckla samarbetet mellan ungdomarna som finns i kommunen och den kommunala verksamheten Ung i Värmdö.
  4. Ta in mer prao eller sommarjobbare på vanligare tjänster, alternativt bättre marknadsföra de befintliga, så att alla ungdomar vet att de finns. Frida tror på en mycket bättre relation till just dessa ungdomar om man vågar lite mer på kommunen, vilket de kommer göra om de vet vad kommunen gör.
  5. Använda sociala medier mer effektivt. Viktigt att tänka på att ungdomarna får sin information via Instagram, Snapchat och inte via lappar i skolan eller på Facebook, där nyheter riktat till de äldre fungerar bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.