Mohammed: ”Äntligen får vi vara med och bestämma”

Tonåring sökes som kulturchef

Uppdaterad
Publicerad

Under några veckor har den unika platsannonsen legat ute. En 15-17-åring sökes till jobbet som sommarvikarie för kultur- och fritidschefen i Värmdö kommun.

– Jag vill ha någon som kan hissa och dissa oss, säger den nuvarande chefen Fredrik Nornvall.

Idén kom till honom en natt. Frågorna surrade. ”Hur skulle de kunna göra för att lyckas bättre med ungdomssatsningarna? Varför blir det ibland så fel? Vem är bäst på att se och förstå vad som fungerar?”

– Vi behöver förnya oss och förstå de unga bättre. Jag vill prova att ge en ungdom ansvaret för verksamheten under några veckor, säger Fredrik Nornvall, själv 44 år gammal och kultur- fritidschef i Värmdö kommun.

Han menar att de unga nog vet bäst vad unga vill ha och efterfrågar. På kommunhuset jobbar främst medelålders eller äldre.

Fredrik Nornvall, kultur-och fritidschef på Värmdö kommun, går på semester och söker en tonåring som sin ersättare. Foto: Emelie Häger

Ett fyrtiotal har sökt

SVT Nyheter Stockholm träffar Fredrik Nornvall när han sitter och går igenom de ansökningar som hittills kommit in, ett fyrtiotal. Han skrattar och berättar att även äldre tagit chansen.

– Här i högen finns det flera ansökningar även från vuxna som skriver att de har en mental ålder på 15 år och därför är lämpade för jobbet. Som tur är finns här även flera mycket intressanta i rätt ålder.

Ingen besparing, utan en satsning

Det behöver inte vara någon som har sommarjobbat tidigare, utan de personliga egenskaperna är de viktigaste. ”Någon med ett kritiskt förhållningssätt, någon som vågar ställa relevanta frågor. Inspirera och irritera, ´kan man inte göra så här istället?´”

En chef förväntas ju även fatta beslut, hur tänker du kring det?

– Hur ofta fattar jag beslut, inte ofta. Det mesta i mitt jobb går ut på att hjälpa och stötta medarbetare, coachning. Nu får vi hjälp av en tonåring med samma saker.

Det här är en billig lösning, ett sätt att spara pengar?

– Nä, faktiskt inte för normalt sett tar vi inte in någon alls, i normala fall ersätts inte jag. Detta är en satsning som vi ser det. Något helt oprövat.

Platsannonsen där Värmdö kommun söker en tonårschef.

Leda arbetet i sociala medier

Hur ska det gå till, konkret?

– Jag kommer ge personen handledning några dagar och göra en överlämning. Så att det finns något att utgå ifrån, sen kommer chefsvikarien att ha en vuxenfadder från kommunen med sig.

Alla ideér ska tas till vara

– Den som får jobbet måste så klart även kunna lyssna, ha egna tankar och idéer. Jag kommer se till att alla idéer dokumenteras noga. Att de ska gås igenom och genomföras om de är bra under året framöver.

Om några veckor vet vi vem som får chansen att axla chefsrollen under veckorna 26 och 27.

TV: Se hela inslaget i SVT Play

Tonåringens arbetsuppgifter:

  • Coacha ledare och medarbetare i att planera och utforma verksamhet så att den passar barn och unga på bästa möjliga sätt.
  • Identifiera, analysera och dokumentera förbättringsåtgärder som gör att verksamheten ytterligare kan utvecklas – stort som smått.
  • Bidra till att utveckla nya enkla former för dialog och medskapande.
  • Ansvara för kommunikation via social media.

Källa: Värmdö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.