Pia Andersen, chef för kultur- och utbildningssektorn i Värmdö kommun. Foto: Värmdö kommun

Värmdöchef: ”Vi hoppas att fler kommuner följer vårt exempel”

Fridas chefer är nöjda, både med hennes arbetsinsats och med hennes konkreta förslag på hur verksamheten kan bli bättre i att fånga upp tonåringarna i kommunen. Nu vidtar arbetet att gå igenom hennes punkter och se vad som kan genomföras på sikt.

Hur har det varit att ha en tonåring som chef?

– Det har varit otroligt givande och väldigt spännande. Frida har varit väldigt närvarande i sin roll, vi har fått mycket nya insikter i hur vi kan gå vidare och nå nya målgrupper, säger Jenny Rogeland som är samordnare för ungdomsverksamheten i Värmdö.

Vad tycker du har varit Fridas bästa förslag hittills?

– Hur vi kan utveckla oss och nås på en digital arena, där har vi lite att jobba med. Förslag på nya appar som vi inte känt till sedan tidigare, eller haft kunskap kring.

En satsning som gett mersmak

Fridas chef är mer än nöjd, och ser gärna en fortsättning nästa år. Hon tycker att fler kommuner borde släppa fram de unga på viktiga positioner framöver.

LÄS MER: Frida, 16 är Sveriges yngsta kulturchef

Pia Andersen

– Pröva, ta in ungdomar, ta in dem på jobb som ni kanske inte har tänkt på i första hand och ta tillvara på den nyfikenhet och den kunskap som ungdomarna har. Då tror jag vi kan bli bättre på ganska många saker, säger Pia Andersen, som är chef för kultur- och utbildningssektorn.

”Inte fel att skapa uppmärksamhet”

Fredrik Nornvall, som Frida vikarierat för, var den som kom med idén från början. Vilka effekter vikariatet kan ge på längre sikt är för tidigt att berätta i nuläget, berättar han.

– Det här är första gången vi gör detta, vi ville prova något nytt och se vad det kan ge. Vi har inte hunnit gå igenom de dokument som Frida skrivit med synpunkter och idéer ännu, säger Fredrik Nornvall.

Vad säger du till dem som tänker att det här bara är ett sätt att få uppmärksamhet på?

– Det här kanske skapar uppmärksamhet, men det är väl inte fel att skapa uppmärksamhet kring att unga faktiskt har något att bidra med.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer