Foto: Isabell Höjman/TT

Friska stockholmare går oftast till läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningen i Stockholmsregionen går oftast till läkaren, trots att de är unga, friska och lever längre, rapporterar Dagens Samhälle. För befolkningen i glesbygdslänen i norr är bilden den motsatta.

Detta framgår av en rankning som tidningen Dagens Samhälle gjort över hur ofta invånarna i landets regioner besöker läkare på vårdcentral eller sjukhus.

Något som regionerna också rankats efter är befolkningens hälsa, mätt i sjukskrivningar, medellivslängd och dödlighet som kan påverkas av vården genom att i tid upptäcka och behandla sjukdomar.

Rankningen visar att regioner där befolkningen generellt har sämre hälsa har färre läkarbesök, medan regioner med friska invånare ofta har ett högt antal besök hos läkare.

Onödiga besök

Om det höga antalet läkarbesök i Stockholmsregionen rör sig om onödiga besök går inte att svara på, enligt Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

– Det är en medicinsk bedömning. Men besök i vården är grundade i oro för sin hälsa, säger hon till tidningen Dagens Samhälle.

I Västernorrland är antal läkarbesök lägst, samtidigt är ohälsotalen i regionen bland de högsta och medellivslängden hos befolkningen bland den lägsta i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer