Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Niklas Ahlström, vd för Utvecklingspedagogik, som driver Lunaskolorna i Stockholm. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fristående resursskolor: ”Stadens bidrag räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Stockholms stad bygger ut det särskilda stödet i skolan införs ett strukturbidrag på 36 000 kronor per elev till fristående resursskolor. Men det är inte tillräckligt, enligt Utvecklingspedagogik som driver flera resursskolor i Stockholm.

– Vi har sett en rejäl ekonomisk försämring de senaste åren och det här bidragen täcker inte våra kostnader, säger Niklas Ahlström, vd för Utvecklingspedagogik.

Förutom ett grundbelopp, en skolpeng, kan resursskolor även få ett tilläggsbelopp som ska täcka elevens extra stödbehov och summan bedöms individuellt från fall till fall.

Vi har tidigare rapporterat om att en ny rutin hos utbildningsförvaltningen gjort att tilläggsbeloppen till resursskolorna minskat med flera miljoner kronor och efter stor kritik från bland annat föräldrar betalades en tillfällig ersättning ut för att rädda skolorna. Nu ersätts det med ett strukturbidrag.

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

– Skolorna kan ofta visa att barnen har omfattande behov men inte vad skolan gör för att möta behovet. Strukturbidraget ska ersätta kostnaden för mindre undervisningsgrupper, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Men skolorna anser inte att det räcker?

– Då behöver skolorna förtydliga vilka insatser de tar till för att möta behoven, för att få ett högre tilläggsbelopp, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

”Ska inte ersätta privata skolorna”

Många föräldrar är nu återigen oroliga över framtiden för stadens resursskolor, efter att de fått veta att Lunaskolorna stoppar intaget av nya elever.

– Det här handlar inte om att kommunala resursskolor ska ersätta de privata men det finns så många barn med behov och det vill vi möta upp. Stockholms stad måste också kunna erbjuda resursskolor. Men alla skolor ska behandlas likvärdigt, alla kan söka tilläggsbelopp, på samma villkor.

Hör Niklas Ahlström, vd för Utvecklingspedagogik, som driver Lunaskolorna i Stockholm, om problematiken, i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer