Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en insamlingsdag i Skärholmen. ”Folk lämnar ju in fina nya saker också, det är helt fantastiskt”, säger Madeleine Appelqvist, enhetschef vid Skärholmens stadsdelsförvaltning. Foto: Paulina Monzón/SVT

Fritidsbanken öppnar i Skärholmen: ”Skulle hjälpa många”

Publicerad

Nu ska folk i söderort få det lättare att åka skidor, vandra, klättra och spela innebandy. Fritidsbanken ska öppna i Skärholmen, där du kan hyra alla typer av sport- och friluftsprylar – helt gratis.

– Vi vill inte heller att det ska finnas någon stigma kring just lånandet. Därför ska vi fokusera på att man hjälper klimatet också, säger Lisa Kinnari som är stadsdelsdirektör i Skärholmen.

Insamlingen startade i slutet på februari och pågår för fullt under våren. Målet är att öppna efter sommaren, då ska det ha samlats in så pass mycket att det kan lånas ut till hela skolklasser – upp till 5 000 produkter.

Responsen på initiativet har varit positiv.

– Många har ringt och det är flera som kommer in och är nyfikna och tycker att det är jättekul att det här startar i Skärholmen, berättar Madeleine Appelqvist, enhetschef i Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Under insamlingsdagarna har det kommit in mycket saker till vintersporter men det eftersöks även annat.

– Gärna innebandyglasögon, innebandyklubbor och lite mer för sommaraktiviteter. Vi är jättetacksamma för sådana saker också, säger Madeleine Appelqvist.

Insamling

När: 9 april och 11 april, klockan 13.00-16.00

Var: Hubben, lokalen bredvid Medborgarkontoret på Måsholmstorget 20

Fritidsbanken Sverige

  • Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning som inte används och lånar ut gratis.
  • Finns på 130 platser i landet.
  • I Stockholms län finns det redan i Märsta, Tyresö, Tumba och Upplands Väsby. Upplands-Bro samlar in utrustning för att öppna senare i år.
  • 2023 lånades 1,4 miljoner artiklar.

Källa: Fritidsbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.