Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys, säger att fryshaveriet mer eller mindre kan förstöra en forskarkarriär. Hör mer i videon. Foto: SVT

Fryshaveri på KI – åratal av forskning förstörd

Publicerad

Strax före jul blev plötsligt 16 av 19 frysar på Karolinska Institutet i Huddinge för varma – med katastrofala följder. Mängder av oersättligt forskningsmaterial förstördes och år av arbete försvann. Nu ska haveriet utredas.

Det rör sig om så kallade kryotankar som är fyllda med flytande kväve och ska hålla en temperatur på 190 minusgrader. Men den 22 december avbröts den automatiska påfyllningen av kvävet, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Tankarna klarar sig i fyra dygn utan påfyllning, men eftersom det var julhelg hann det gå fem dagar innan det upptäcktes och temperaturen hade då stigit i 16 av tankarna. Varför är ännu oklart.

Ett automatiskt larm skulle ha gått ut till de berörda, men det skedde inte.

Oersättligt material förstört

– Det här berör 200-300 forskare och kan mer eller mindre förstöra en forskarkarriär, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och dekan på Karolinska Institutet Syd.

Tankarna innehöll biologiskt forskningsmaterial, alltså prover med blod och liknande. Det var enligt KI en mycket stor mängd oersättligt forskningsmaterial, som drabbar både de enskilda forskarna och forskningen hårt. Åratal av arbete har försvunnit.

Institutionen för medicin i Huddinge har drabbats hårdast, särskilt när det gäller forskningsområdena hematologi, endokrinologi och kardiologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.