Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset, berättar att de fick flera samtal av föräldrar som grät när beslutet om att stänga ned Cordoba blev känt. Foto: Leonora Toplica/SVT

Fryshuset vill starta en ny skola i Cordobas lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen förväntas Cordoba International School presentera stiftelsen Fryshuset som möjlig ny huvudman för skolan. Beskedet kommer efter att Skolinspektionen tidigare i veckan drog in tillståndet för skolan.

– Vi har fört samtal med skolinspektionen om att starta en ny skola, säger Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset.

Skolinspektionens beslut att dra tillbaka tillståndet för bolaget ALM Education att driva grundskolan kom efter ett yttrande från Säpo.

I yttrandet skrev Säpo bland annat att personer i ledningen och anställda haft kontakt med våldsbejakande islamister och att barn därför riskerade att radikaliseras.

De cirka 500 eleverna skulle behöva placeras om i nya skolor av sina hemkommuner.

Möte under fredagskvällen

I ett inlägg på skolans Facebooksida skriver en tidigare anställd på skolan att det under fredagskvällen kommer vara ett möte för vårdnadshavare, där skolan kommer föreslå en ny huvudman:

”Vi kommer få tillstånd att bedriva skolan om minst 450 elever behåller sin plats och vårdnadshavare skriver under behövande ansökan imorgon. Vi har stor chans att behålla skolan som en ny skola under namnet Fryshuset”.

Fryshuset: ”Överväger att starta ny skola”

Fryshuset bekräftar för SVT att de vill starta en ny skola i Cordobas lokaler och att de för samtal med Skolinspektionen.

– Vi ska skicka in en ansökan de närmaste dagarna. Målsättningen är att barnen ska ha en skola efter jullovet, säger Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset.

I klippet ovan berättar Fryshuset hur oroliga barn och föräldrar är över beslutet att stänga ned skolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.