Glada miner och mycket hopp om vinst när AIK och Djurgårdens supportrar möttes upp vid Friends Arena. Foto: SVT/Lisa Lijlefors

Fullsatta läktare när Stockholmsderbyt drog igång

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen möts Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården inför ett nästintill slutsålt Friends Arena i Solna. Inte sedan i september 2019 har det spelats ett derby i Stockholm inför fullsatta läkare.

Senast AIK och Djurgården spelade ett derby med fullsatt arena var den 1 september 2019. Efter 763 dagar är det nu dags igen. På söndagen väntas drygt 40 000 förväntasfulla besökare till arenan för att heja på sina fotbollslag.

Samtidigt meddelar polisen att en insats har inletts med anledning av dagens fotbollsmatch, och skriver på sin webbplats att gårdagens storbråk i Gamla Stan kan vara relaterat till derbyt. 

–Just nu är stämningen är god. Vi har supportersamlingar i Vasastan och vid gamla Råsunda, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till SVT strax efter lunch.

Pyroteknik och bengaler

Användandet av pyroteknik under matcherna har debatterats och kritiserats. Under söndagens match tror polisen att det kommer att brännas bengaler.

– Hittills i år har vi inte behövts ingripa på läktaren, men vi kommer att lagföra de som bränner bengaler, och vi tar kameror till hjälp. Det ska mycket till för att ingripa på läktaren, men om det blir en farlig situation måste vi rädda liv. Vi gör fortlöpande en behovs- och propotionalitetsbedömning, avslutar Ola Österling.

Matchen startar klockan 15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.