– Det blev väldigt snopet, säger Kristina Tollbeck som inte fick fick komma ombord på båten. Foto: Siri Lallerstedt, Sveriges RadioVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fullt på båtarna till skärgården – trots avrådan om resa

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Waxholmsbolaget gått med en avrådan om att resa med dem under Kristi Himmelsfärd, var det fullt med folk på Strömkajen och båtarna fick sätta stopp för passagerare som ville åka med.
– Vi har gjort vad vi kunnat med den kapacitet vi har, säger Johan Nordgren på Trafikförvaltningens pressjour som ansvarar för Waxholmsbolaget.

Solen som lyste med sin närvaro lockade ut stockholmarna till skärgården, trots att Waxholmsbolaget gått ut med en avrådan om att resa under Kristi Himmelsfärd.

Vid Strömkajen hade det under dagen bildats köer och besättningen fick sätta stopp resenärer som ville åka med båtarna. Kristina Tollbäck var en av de som stod och väntade på färjan ut till under torsdagen.

– Det var snopet. Det var ett 40-tal personer som inte kom med när vi åkte, säger hon.

Kanske inte kommer kunna resa tillbaka

Waxholmsbolaget själva säger att de gjort beräkningar på hur många passagerarna båtarna kan ta för att det ska vara luftigt och säkert att resa med dem.

– Vi kom fram till att vi får ta hälften av sittplatserna, eller hälften av det totala antalet passagerare, beroende på om vädret tillåter att vi kan ha öppet på taket. På så sätt kan vi se till att det inte blir trångt ombord, säger Johan Nordgren och fortsätter;

– Det kan ju då bli besvärligt om det blir dåligt väder under helgen och vi inte kan ta med lika många passagerare tillbaka.

”Vi gjort så gott vi kunnat”

Waxholmsbolaget har satt in de resurser de har i form av färjor och personal, enligt Johan Nordgren.

– Vi kan inte göra så mycket mer. Vi  har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har en situation där alla är medvetna om hur man ska resa i trafiken. Vi fortsätter att avråda att resa med oss om det inte är nödvändigt, säger han.

Skärgårdsbor om resandet tidigare i vår

I mitten på april besökte SVT ett av alla färjeläger och fick då svar från båtresenärer om hur de resonerade. Se reportaget nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

– Det blev väldigt snopet, säger Kristina Tollbeck som inte fick fick komma ombord på båten. Foto: Siri Lallerstedt, Sveriges Radio
SL och Waxholmsbolaget avråder stockholmarna för att resa med dem under Kristi Himmelsfärd Foto: TT/Hasse Holmberg