I Järfälla är det en hel del elever som hoppar för många lektioner. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fyra av tio elever i Järfälla får indraget studiebidrag

Uppdaterad
Publicerad

Andelen gymnasieelever som får studiebidraget indraget på grund av skolk når nya höjder. Järfälla är den kommun i Stockholms län där eleverna skolkade mest det senaste läsåret – drygt fyra av tio förlorade sitt bidrag.

På tisdagen presenterade Centrala studiestödsnämnden (CSN) statistik över hur många elever i gymnasiet som fick studiebidraget indraget på grund av skolk läsåret 2018/2019.

Kommunerna med mest skolkande

Järfälla är den kommun i länet där högst andel elever hoppade för många lektioner. Hela 40,5 procent av gymnasieeleverna förlorade studiebidraget, en ökning från läsåret innan då siffran var 29,8 procent. Upplands Väsby har näst högst andel i länet, 32,2 procent, följt av Haninge där noteringen är 25,8 procent.

Det är bara Bollebygds elever (53,3 procent) som slår Järfällaeleverna i skolkande sett till hela landet, och i Bollebygd är det totala antalet gymnasieelever med studiehjälp endast 15 stycken.

Rektorn på Järfälla gymnasium säger att hon är medveten om att många elever skolkar från skolan och att de aktivt jobbar med att få ned den siffran, men hon menar att statistiken kan vara missvisande.

– Jag känner till att alla skolor i Stockholms län inte rapporterar in elever som skolkat mer än fyra procent till CSN. Det hade varit spännande att se statistiken om alla skolor rapporterade in sin skolk, säger Mariella Augustsson, rektor på Järfälla gymnasium.

Stockholm petas från förstaplatsen

Sett till länen ligger Stockholms län inget vidare till när det gäller skolkande, och de två föregående läsåren toppade länet CSN:s lista. Andelen ligger kvar på ungefär samma nivå, 11,4 procent, men den här gången är eleverna värst i Gotlands län där 13,4 procent förlorade studiebidraget. På tredje plats i skolkarligan hamnar Västerbottens län med noteringen 10 procent.

Enligt CSN har andelen med ogiltig frånvaro ökat på de fristående gymnasieskolorna medan den legat still på de kommunala gymnasieskolorna. Det är fler killar än tjejer som skolkar, 64 procent av eleverna som förlorade studiebidraget var killar.

Totalt fick 8,7 procent av Sveriges cirka 339 000 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk det senaste läsåret.

Elever som fått indraget studiebidrag läsåret 2018/2019

Järfälla 40,5%

Upplands Väsby 32,2%

Haninge 25,8%

Sundbyberg 22,7%

Huddinge 22,5%

Nacka 15,2%

Tyresö 14,7%

Lidingö 14,6%

Nykvarn 13,2%

Vallentuna 12,4%

Österåker 11,8%

Nynäshamn 11,5%

Stockholm 10,5%

Norrtälje 9,7%

Solna 9,2%

Södertälje 8,7%

Upplands-Bro 8,0%

Salem 6,6%

Värmdö 6,1%

Botkyrka 5,7%

Sollentuna 5,7%

Sigtuna 4,1%

Danderyd 3,6%

Täby 2,7%

Ekerö 0,0%

Källa: Centrala studiestödsnämnden (CSN)

Då rapporterar skolan skolk till CSN

Gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid upprepad frånvaro under en månads tid till CSN. För att räknas som skolk måste du vara borta minst fyra timmar upprepade gånger under en månad.

Källa: Centrala studiestödsnämnden (CSN)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.