– Det är ett hot mot vår representativa demokrati som bygger på att folk vill engagera sig, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Foto: Sigtuna kommun/ TT

Fyra av tio politiker hoppade av sitt uppdrag i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga politiker runtom i landet lämnade sina uppdrag i kommunfullmäktige under förra mandatperioden. I Stockholms län var avhoppen vanligast i Sigtuna där fyra av tio politiker lämnade kommunfullmäktige. Det visar siffror som Dagens Samhälle ställt samman.

– Vi försöker nu politiskt att stabilisera läget. Det var ju väldigt turbulent under förra mandatperioden, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Hela 22 procent av de folkvalda politikerna i landets kommunfullmäktigen lämnade sina uppdrag i förtid under förra mandatperioden. Det är den högsta andelen som Statistiska centralbyrån (SCB) noterat sedan myndigheten började mäta företeelsen år 2002. Det visar siffror från SCB som sammanställts av Dagens Samhälle.

I Stockholms län var Sigtuna den kommun där högst andel politiker hoppade av. Där lämnade nästan 40 procent av politikerna i kommunfullmäktige sitt uppdrag under förra mandatperioden.

”Oerhört allvarligt”

– Jag tycker att det är oerhört allvarligt. Det är ett hot mot vår representativa demokrati som bygger på att folk vill engagera sig. Om man slutar att engagera sig så har vi inga representanter kvar som kan representera resten av befolkningen, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

För att återskapa ett förtroende och minska avhoppen arbetar kommunen med att få till en större öppenhet men även att förändra tonen i de politiska debatterna, berättar Olov Holst (M).

– Inför nästa kommunstyrelsemöte har vi tagit fram helt nya etiska riktlinjer både för förvaltningen och de förtroendevalda  om hur vi ska förhålla oss till varandra. De sakerna tror jag är viktiga för att folk ska ha förtroende för systemet och vilja engagera sig.

Kommunen i länet där lägst andel politiker hoppade av sina fullmäktigeuppdrag var Upplands-Bro, där 12 procent lämnade i förtid.

Vanligast bland Sverigedemokraterna

Det är vanligare att kvinnor lämnar sina uppdrag än att män gör det, och yngre hoppar av i större utsträckning än äldre, rapporterar tidningen.

Bland partierna är det vanligast att Sverigedemokraternas företrädare väljer att lämna sina uppdrag i kommunfullmäktige – var tredje kommunfullmäktigeledamot från SD hoppade av sitt uppdrag under förra mandatperioden.

Lägst andel avhopp har Centerpartiet, 14 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.