Foto: TT

Galopprånarna ännu på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

De tre beväpnade personer som rånade galoppbanan i Upplands-Bro är fortfarande på fri fot.

– Vi följer nu upp de spår vi har, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid polisens Stockholm.

Det var vid 19-tiden på söndagen som tre beväpnade personer rånade galoppbanan Bro Park i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm.

– Männen rusar in i byggnaden och hotar en massa människor, bland annat den befintliga personalen på Bro Park. En av de aktiva fick en automatkarbin riktad mot huvudet, säger ett vittne till Travronden.

Ingen gripen

Gärningsmännen flydde från galoppbanan i bil. Polisen hittade senare en bil som brann norr om brottsplatsen och en teknisk undersökning av bilen och brottsplatsen har genomförts.

– Vi följer upp de spår vi har och analyserar de förhör som finns och sedan lär det bli fortsatta kompletterade förhör, säger Anders Mattsson till TT.

– De har gjort en teknisk undersökning på platsen, någonting finns det men vad kan jag inte gå in på, fortsätter han.

Vittnen har uppgett för polisen att det ska ha varit tre personer som genomförde själva rånet.

– Sedan kastades det ut fotanglar vilket tyder på att det kanske har varit fler människor engagerade, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

Oklart rånbyte

Exakt vad rånarna kommit över är oklart, men det är själva vadslagningskontoret på anläggningen som rånats. Från fredag till söndag har tävlingarna Festival of Swedish Racing pågått på galoppbanan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kom rånarna över ett sjusiffrigt belopp, uppgifter som Anders Mattsson inte kan bekräfta.

Det är en stor tävlingshelg där ungefär åtta miljoner kronor delas ut till hästägarna. På söndagen hölls loppet Stockholm Cup International där det reds om totalt 1,4 miljoner kronor i prispengar, enligt Svensk Galopps webbplats.

Varken banans vd Ulf Hörnberg eller säkerhetschefen vill säga något om hur stora summor kontanter som kan ha funnits på kontoret på kvällen.

– Det finns kontanter i omlopp, men det går inte att få någon specificering på belopp. Det otäcka är att personer utsätts för vapenhot, och hur jobbigt det kan vara, säger Ulf Hörnberg till TT.

Det var ungefär 20 minuter efter det att det sista loppet hade gått i mål som rånet ägde rum, enligt Travronden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.