Till vänster ser ni minnesplatsen efter dödsoffret i Rinkeby i augusti tidigare i år. Till höger den gängledare som nu häktats. Foto: Polisen

Gängledare i Husby häktad för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har dödats i en pågående gängkonflikt mellan två kriminella nätverk från Husby respektive Tensta. Nu har fem personer kopplade till nätverket i Husby gripits, däribland en utpekad 21-årig ledare.

– Varje gång de är borta, kan det bli lugnare ute, säger en källa.

Den gångna helgen greps och anhölls fem personer i Järva. Samtliga har koppling till ett kriminellt närverk i Husby. Det var efter att polisen grep en person misstänkt för att ha sålt narkotika, som en husrannsakan gjordes i en lägenhet i Solna. Där hittades ett vapen och narkotika, bland annat kokain och cannabis, enligt uppgift till SVT.

Vapen i lägenheten

Fyra personer som befann sig i lägenheten greps och anhölls senare, misstänkta för grovt vapenbrott och narkotikabrott. En av dem är en 21-åring som pekas ut som ledare för nätverket. Han har nu häktats, men nekar till brott. Han är tidigare dömd för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Gripandena sker inom ramen för insats Portia i lokalpolisområde Rinkeby.

Fyra mord sedan i somras

Insatsen tillsattes för att stoppa den våldsspiral som startade i Järva i somras. Under juli och augusti inträffade fyra mord kopplade till konflikten mellan ett nätverk från Husby respektive Tensta. Enligt uppgift till SVT började det med att nätverket i Tensta misshandlade en ung man till döds. Detta filmades och spreds på sociala medier. Offrets vänner i Husby hämnades genom och det ledde sedan till att en ung man mördades inför flera vittnen, inklusive barn, i Rinkeby den 13 augusti. Efter det sköts ytterligare två personer ihjäl, en på vardera sida i konflikten.

– Insatsen kommer att fortsätta med samma intensitet framöver, säger kommenderingschef och biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, Maria Sundström i ett uttalande.

Kylas av

Enligt uppgift till SVT hoppas polisen att konflikten ska kylas av nu eftersom personer på båda sidorna är frihetsberövade.

Men man vet samtidigt att maktvakuum också ökar risken för nya skjutningar. Därför arbetar polisen på flera fronter för att störa olika kriminella nätverk.

Vet du något mer om händelsen eller har tips på vad vi borde bevaka i den kriminella miljön? Tipsa reportern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.