Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 25-årige ledaren för den ena sidan av Östberganätverket döms för att ha planerat mordet på en 34-årig ledare för den andra sidan av det kriminella nätverket. 34-åringen sköts till döds på ett hotell vid Fridhemsplan i december 2021. Foto: SVT

Gängledare planerade hotellmord – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige mannen tog över ledarrollen i ena sidan av det kriminella Östberganätverket, som splittrats efter interna konflikter. Tre av fyra bröder som tidigare styrt hela nätverket är döda – en av dem sköts till döds på ett hotell vid Fridhemsplan i fjol. Nu döms 25-åringen till nio års fängelse för att ha planerat mordet.

Flera år tillbaka i tiden har Östberganätverket varit i konflikt med Bredängsnätverket. 2016 utsattes 25-åringen för mordförsök av en person i Bredängsnätverket. 2017 frikändes 25-åringen från medhjälp till mordet på Bredängsnätverkets ledare, ett fall där även de två nu mördade ledarna frikändes.

Den senaste tiden har Östberganätverket i stället kantats av interna konflikter och nätverket har splittrats i två delar. Den ena sidan är lojal med det gamla styret, medan den andra sidan styrs av 25-åringen som den senaste tiden lierat sig med Bredängsnätverket.

Tre av fyra bröder döda

De dödliga konflikterna har resulterat i att tre av fyra bröder i ledarskiktet i det gamla Östberganätverket skjutits till döds. En av dem, en 34-årig man, sköts på hotellet vid Fridhemsplan i december 2021 och det är ett av morden som 25-åringen nu döms för att ha planerat.

Domen rör alltså bara planeringen av morden, inte de faktiska utföranden. Det behandlas i en separat förundersökning, säger åklagare Eva Wintzell.

– Jag är nöjd med domen. Man har dömt i enlighet med våra yrkanden, förutom punkten om grovt vapenbrott, säger hon.

Polisen har bland annat kartlagt 25-åringens krypterade chattar.

25-åringen döms för förberedelse till mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han döms även för att ha planerat mordet på en annan högt uppsatt person, en 27-årig man, i det gamla Östberganätverket. 27-åringen sköts till döds i Haninge i augusti i år.

Vem som har utfört själva morden är dock inte klarlagt än.

Så här såg det ut när SVT Stockholm var på plats efter dödsskjutningen på hotellet vid Fridhemsplan i fjol:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den skjutne mannen har kopplingar till Östberganätverket, enligt SVT:s uppgifter. Hör SVT:s reporter Jens Larsson om händelsen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.