Hör Lasse Wierup om sin kartläggning av kriminella och hur svårt det tycks vara för samhället att vända dessa individer ur det kriminella livet. Foto: Omar Daham/SVT

Han har kartlagt de kriminella: ”Sociala insatser hjälper inte”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Lasse Wierup har följt de kriminella nätverkens tillväxt i stockholmsområdet länge. I sin nya bok ”Gangsterparadiset” belyser han bland annat hur samhällets olika instansers förgäves arbetat med att stävja den grova kriminaliteten i Rinkeby.

Dagens Nyheters kriminalreporter Lasse Wierup har tittat närmare på hur myndigheter agerat för att stoppa den grova kriminalitet som fått fäste i Stockholm. Enligt Wierup kan man nu konstatera att de insatser som samhället har att tillgå inte räckt till.

– Under tiden som socialtjänsten tömt verktygslådan för att försöka få de här unga männen att byta bana så har de här våldsamma strukturerna vuxit fram, säger kriminalreportern Lasse Wierup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.