Gasklocka i Hjorthagen blir ny kulturscen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad investerar närmare 600 miljoner kronor i ombyggnaden och verksamheten kommer att skötas av Kulturhuset Stadsteatern.

Planerna på att bygga om en av de gamla gasklockorna vid Värtaverket i Hjorthagen har funnits i många år och stora pengar har lagts på förberedelser. Idag presenterades de första konkreta planerna och det blir den större, Gasklocka 2, som blir Stockholms nya kulturscen.

– Det är en dröm att nu få en plats som spränger gränser, säger  kultur- och fastighetsborgaråd Madeleine Sjöstedt (FP).

Borgarråd Joakim Larsson (M) berättar att stadens insvestering i gasklockans ombyggnad blir 580 miljoner kronor.

En som gläds extra mycket idag är den ideella föreningen ”Internationell Scen i Gasverket” som länge arbetat för en internationell gästsspelsscen.

– Vi är jätteglada, sägen en av ledamöterna i föreningens styrelse, Ann-Christin Danhammar.

Stockholms nya landmärke

Med gasklockans speciella dimension får kulturen också ett nytt landmärke i Stockholm, något som saknats hos den senare tidens kulturhus. Upp till 900 sittplatser kommer att rymmas i industriarkitekt Ferdinand Bobergs röda tegelbyggnad som var i bruk ända fram till 1980-talet.

Innan gasklockan kan byggas om till kultursscen måste marken och byggnaden saneras från gifter som samlats på botten under gasklockan.

Ombyggnaden vänta pågå under två år och vara klar 2018. Därefter kan gasklockan bli scen för dans, nycirkus och internationella gästspel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landmärken i Stockholm

Mer i ämnet