Geografisk profilering ska försöka ringa in en misstänkt gärningsman som kan ligga bakom flera överfallsvåldtäkter i Stockholmsförorten Rågsved. Foto: Bertil Ericson / TT

Polisens nya grepp – i jakten på våldtäktsmannen i Rågsved

Uppdaterad
Publicerad

Polisens operativa analysgrupp har kopplats in för att hjälpa till i utredningen av två ouppklarade överfallsvåldtäkter i Stockholmsförorten Rågsved. Med hjälp av så kallad geografisk profilering hoppas man kunna ringa in var en eventuell gärningsman befinner sig.

I våras blev två kvinnor överfallna av en knivbeväpnad man i närheten av tunnelbanestationen Rågsved i södra Stockholm.

En 23-årig kvinna överfölls först i ett parkområde och senare samma natt tvingades en 25-årig kvinna under knivhot in i sin lägenhet. Gärningsmannen lämnade dock platsen eftersom kvinnans sambo var hemma.

Knappt tre månader senare, den 14 juni, överfölls och våldtogs en kvinna av en maskerad man i samma område. Tre veckor senare, den 7 juli, överfölls och våldtogs ännu en kvinna i Rågsved.

Geografisk profilering

Stockholmspolisen tittar nu på samband mellan de fyra överfallen som under sommaren skapat stor oro i området.

Samtliga överfall har skett inom ett relativt litet geografiskt område. Foto: TT

Man har bland annat tagit hjälp av polisens operativa analysgrupp för att ta fram en så kallad geografisk profilering över en misstänkt gärningsman. Metoden syftar till att bedöma inom vilket område personen har sin fasta punkt.

– Det är ofta en bostad, men det kan också vara en arbetsplats eller en annan plats man ofta besöker, berättar Jonas Hildeby, inspektör och analytiker vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Genom att samla information från bland annat vittnen och övervakningskameror och titta på gärningsmannens rörelsemönster före och efter brottet bygger polisen en teori om var personen har sin hemvist.

Geografisk profilering har använts som utredningsmetod i Sverige sedan 2004 och gav bland annat framgångsrika träffar under utredningen av den så kallade Hagamanen i Umeå och under sökandet av nu morddömde Peter Mangs i Malmö.

Metoden kan vara särskilt effektiv vid utredning av så kallade emotionella brott, där exempelvis överfallsvåldtäkter ingår, förklarar Jonas Hilldeby.

– Där kan vi ofta begränsa områdena mer specifikt jämfört med så kallade rationella brott som exempelvis inbrott och rån.

Jonas Hildeby vill inte uttala sig om specifika detaljer rörande Rågsvedsutredningen men säger att man lämnat en muntlig rapport till Stockholmspolisen som kommer kompleteras av en skriftlig rapport under den här veckan.

Ingen gripen

Ingen har ännu gripits för överfallen. Polisen har säkrat dna från en av våldtäkterna men inte fått någon träff. Man väntar fortfarande på resultat från den tekniska utredningen gällande den andra våldtäkten.

Enligt Dagens Nyheter finns likheter i de signalement som de utsatta kvinnorna uppgivit av den misstänkta gärningsmannen. Stockholmspolisen vill dock inte bekräfta just de uppgifterna.

– I nuläget vill jag av utredningstekniska skäl inte vara mer specifik än att vi tittar på två fall av olaga hot och två fall av våldtäkt som har skett inom ett visst geografiskt område och där det kan finnas likheter i tillvägagångsättet, säger Anna Nilsson, vid grova brott hos Polisen i Stockholm sy i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

– De som jobbar med geografisk profilering kan förhoppningsvis ge oss en bättre bild av gärningspersonen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.