Getingmidjan stängs av mellan 24 juni och 19 augusti i sommar. Foto: SVT

Getingmidjan stängs av i sommar igen

Uppdaterad
Publicerad

Precis som förra året kommer tågspåren på den så kallade Getingmidjan i centrala Stockholm att stängas av i åtta veckor med start efter midsommar. Det innebär att fjärr- och regionaltågen söderut inte kommer utgå från Centralstationen utan från Stockholms södra respektive Flemingsberg.

Tågspåren söderut från Stockholm Central till Stockholms södra, den som i dagligt tal kallas Getingmidjan, håller på att rustas upp. Precis som förra sommaren stängs tågtrafiken av även nu i sommar. Bland annat ska tunnlar rustas upp och broarna över Söderström och Söder Mälarstrand bytas ut.

Kent Sahlman, projektledare på Trafikverket.

– Broarna har nått sin tekniska livslängd. Gör vi inte den här upprustningen kommer vi tvingas sänka hastigheten på tågen, och inom en snar framtid skulle vi behöva stoppa all trafik. Så det är jätteviktigt att vi rustar upp Getingmidjan, säger Kent Sahlman, projektledare på Trafikverket.

Pendeltågstrafiken förstärks

Avstängningen påverkar fjärr- och regionaltågtrafiken söder om Centralstation. Inga tåg kommer kunna köra på Getingmidjan utan långväga resenärer måste ta sig till Stockholms södra eller Flemingberg. Det innebär att fler kommer åka pendeltåg mellan centrala Stockholm och just Stockholms södra/Flemingsberg.

– Vi får fler resenärer än vanligt och har förstärkt trafiken med ungefär 20 procent jämfört med förra sommaren. Vi kommer också ha mer personal på stationerna för att kunna hantera ökade resenärsflöden och hjälpa till med biljetter, säger Janne Magnusson, serviceutvecklare på MTR, företaget som kör pendeltågen åt SL.

Manuell kontroll av biljetter

Även SL har förberett sig extra inför sommaren.

– Vi kommer bland annat ha manuell kontroll av biljetter för att minska trycket vid spärrarna. Och vi har ett tilläggsavtal med en av våra underhållsentreprenörer för att snabbt kunna vara på plats och lösa problem som eventuellt kan uppstå med hissar och rulltrappor, säger Claes Keisu, pressansvarig på Trafikförvaltningen/SL.

Avstängningen av Getingmidjan börjar måndagen den 24 juni och avslutas söndagen den 19 augusti. Sträckan kommer stängas av även under sommaren 2020.

Här kan du se hur det går till när Trafikverket byter en bro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Getingmidjan

Mer i ämnet