Heidi Gavelfält står i trädgården framför sin odling alldeles intill bullervallen i Upplands-Bro, som innehåller miljögifter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bullervallen innehållandes miljögifter i Upplands-Bro ligger intill Heidi Gavelfälts bakgård. Hör om hennes oro. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Upplands-Bro fick bullervall gratis – innehåller PCB

Uppdaterad
Publicerad

Upplands-Bro kommun fick en bullervall gratis utav ett företag. Nu har den visat sig innehålla miljögifter.

– Det är jättetråkigt, säger Heidi Gavelfält som bor intill.

Den över trehundra meter långa bullervallen i Brunna byggdes för tre år sedan. Nu har höga halter av de giftiga ämnena PCB hittats i vallen, vilket Mitt i var först att rapportera.

Heidi Gavelfält bor intill vallen och odlar både grönsaker och bär. Nu är hon orolig för både sig själv och sin familj.

– Hur påverkar det vår hälsa? Vi har ju ätit av det i två år nu, säger hon till SVT.

Nya provtagningar

I rapportens slutsats står det bland annat att påträffade föroreningar innebär risk för boende i närheten. Trots det har Upplands-Bro kommun ännu inte gått ut med några rekommendationer till boende i närheten av vallen. Istället har man beställt fler provtagningar och inväntar nu resultatet från dessa.

Bör boende i området som odlar vara oroliga i nuläget?

– Inget av de testerna vi har säger att det ska vara något problem på det sättet, säger Thomas Lenell, samhällsbyggnadschef i Upplands-Bro kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vad är PCB?

• PCB är ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen. Ämnena, som är skadliga för både människor och natur, började användas storskaligt i industrin på 1930-talet, bland annat som fogmassa i byggnader, i färger, och i plaster.

• 1978 förbjöds användningen av PCB i nya produkter i Sverige. 1995 skärptes kraven och alla produkter innehållande PCB förbjöds.

• Höga halter av PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet. Ämnena misstänks också försämra immunförsvaret, fortplantningsförmågan, samt orsaka cancer.

Källa: naturvardsverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.