Mark- och miljödomstolens beslut vinner nu laga kraft och JM måste ta bort den 300 000 ton stora stenkrosshögen och lämna åtgärdsförslag på hur dag- och lakvattnet ska renas innan det släpps ut i naturen.
– Det är skandal att det tagit åtta år men jag är så glad att det äntligen är klart. Jag hoppas verkligen att JM kommer att ta sitt ansvar och rena vattnet och göra det de nu är ålagda att göra enligt domen, säger Kristina Paltén (MP) kommunalråd i Värmdö kommun.
– JM Entreprenad kommer givetvis att följa föreläggandet och lämna förslag på rening av lakvattnet. Vi har kontaktat kommunen för att så snart som möjligt få till ett möte för att diskutera möjliga lösningar, skriver JM i ett mejl till SVT.
Bland de mest förorenade vattnen i länet
Redan 2016 visade provtagningar höga sulfat- och metallhalter i grund- och dagvatten inom Ekobacken, bland annat kadmium, zink och nickel. Mellan 85 000 – 100 000 kubikmeter dagvatten rinner årligen ut från Ekobacken till Farstaviken och vattnet betraktas som en av Stockholms läns mest förorenade vatten.
– Beslutet innebär att vi har haft rätt hela tiden, att det förorenade vattnet inte får släppas ut i Farstaviken, säger Gunnar Lind, som tidigare varit sakkunnig i Miljödepartementet och som engagerat sig i frågan som granne till högarna.
Så här såg det ut när SVT besökte platsen tidigare i våras:
Så påverkar sulfid miljön
Vittringen av sulfid kan ge ett surt vatten som lakar ut metaller och svavelföroreningar ur berggrunden, vilka metaller som lakar ut beror på vilka mineral bergarten består av. Vissa sulfidmineral är också mer sur än andra, till exempel är pyrit mer surgörande än kopparkis. Ju mindre fraktioner av bergmaterialet desto större är vittringshastigheten. Detta resulterar i att dag- och grundvatten förorenas med höga metallhalter och låga pH-värden. När det sura och metallhaltiga vattnet blandas med ett mer basiskt vatten nedströms sker en utfällning som ger upphov till den vita utfällningen i diket.