Se berget av stenkross som läcker giftiga ämnen – rakt ut i Farstaviken. Nu har Mark- och miljööverdomstolen valt att inte pröva fallet och JM Entreprenad måste rena vattnet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Giftvattnet som rinner ut i Farstaviken måste renas av JM

Uppdaterad
Publicerad

Den långvariga tvisten mellan JM Entreprenad och kommunen om det giftiga vattnet från ett berg av stenkross har varit en följetong på Värmdö i många år. Det har SVT rapporterat om tidigare. Men nu kom slutliga beskedet, JM måste lösa problemet.

Mark- och miljödomstolens beslut vinner nu laga kraft och JM måste ta bort den 300 000 ton stora stenkrosshögen och lämna åtgärdsförslag på hur dag- och lakvattnet ska renas innan det släpps ut i naturen.

– Det är skandal att det tagit åtta år men jag är så glad att det äntligen är klart. Jag hoppas verkligen att JM kommer att ta sitt ansvar och rena vattnet och göra det de nu är ålagda att göra enligt domen, säger Kristina Paltén (MP) kommunalråd i Värmdö kommun.

– JM Entreprenad kommer givetvis att följa föreläggandet och lämna förslag på rening av lakvattnet. Vi har kontaktat kommunen för att så snart som möjligt få till ett möte för att diskutera möjliga lösningar, skriver JM i ett mejl till SVT.

Bland de mest förorenade vattnen i länet

Redan 2016 visade provtagningar höga sulfat- och metallhalter i grund- och dagvatten inom Ekobacken, bland annat kadmium, zink och nickel. Mellan 85 000 – 100 000 kubikmeter dagvatten rinner årligen ut från Ekobacken till Farstaviken och vattnet betraktas som en av Stockholms läns mest förorenade vatten.

– Beslutet innebär att vi har haft rätt hela tiden, att det förorenade vattnet inte får släppas ut i Farstaviken,  säger Gunnar Lind, som tidigare varit sakkunnig i Miljödepartementet och som engagerat sig i frågan som granne till högarna.

Så här såg det ut när SVT besökte platsen tidigare i våras:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se berget av stenkross som läcker giftiga ämnen – rakt ut i Farstaviken. Nu har Mark- och miljööverdomstolen valt att inte pröva fallet och JM Entreprenad måste rena vattnet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Så påverkar sulfid miljön

Vittringen av sulfid kan ge ett surt vatten som lakar ut metaller och svavelföroreningar ur berggrunden, vilka metaller som lakar ut beror på vilka mineral bergarten består av. Vissa sulfidmineral är också mer sur än andra, till exempel är pyrit mer surgörande än kopparkis. Ju mindre fraktioner av bergmaterialet desto större är vittringshastigheten. Detta resulterar i att dag- och grundvatten förorenas med höga metallhalter och låga pH-värden. När det sura och metallhaltiga vattnet blandas med ett mer basiskt vatten nedströms sker en utfällning som ger upphov till den vita utfällningen i diket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.