Glasampuller med ett mycket giftigt ämne hittades på en förskola i Gustavsberg. Foto: TT

Glasampuller med giftigt ämne vid förskola

Uppdaterad
Publicerad

När gården på en förskola i Gustavsberg skulle städas på tisdagen hittades glasampuller med vätska. Räddningstjänsten larmades och man kunde snabbt konstatera att det handlade om ett mycket giftigt ämne.

Glasampullerna låg i ett buskage på förskolan i Gustavsberg. Vid femtiden på tisdagseftermiddagen larmades polis och räddningstjänst.

– Det handlar om ett fast ämne som heter osmiumtetroxid. Det är mycket giftigt om man andas in det eller får det på huden, berättar Magnus Skyttberg, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

– Ämnet används inom tillverkning av elektronik. Vi vet inte varför eller hur det hamnat på gården. Ampullerna är hela och inget har läckt ut.

Räddningstjänstpersonal bär ut föremål i plastpåsar från en förskola i Gustavsberg, där man hittat giftampuller. Foto: TT

Tre personer som hanterade ampullerna under eftermiddagen fick föras till sjukhus för kontroll, uppger polisen till SVT Nyheter.

Räddningstjänsten har tagit hand om och säkrat ampullerna. Enligt polisen ska nationella bombskyddsgruppen transportera ampullerna till annan plats. Vid niotiden på tisdagskvällen avslutades insatsen på plats enligt polisen.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grov allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.