Foto: Per Larsson, TT

Globen fyller 25 år

Publicerad

Nelson Mandela har varit där. Dalai Lama har varit där. Till och med Påven Johannes Paulus II har varit där. Liksom 23 miljoner andra. Globen, världens största sfäriska byggnad, fyller 25 år.

Den 19 februari 1989 klippte prins Bertil bandet till världens största sfäriska byggnad och en nationalklenod (åtminstone i Stockholm) var invigd.

Slutet av 1980-talet var definitivt en annan tid. Frisyrerna var stora, axelvaddarna var stora, kläderna var gärna neonfärgade och man talade i telefoner som hade sladd.

Sovjet vann första VM

I östblocket hade motståndet mot de kommunistiska diktaturerna börjat pyra, men Berlinmuren stod fortfarande på plats och i ishockey-VM, som Globen byggdes för, deltog och segrade – förstås – Sovjetunionen.

I Sverige rådde högkonjunktur. Finansmarknaderna hade avreglerats och fastighetspriserna sköt i höjden. I det klimatet blev det möjligt för Stockholms stad att få den nya arenan ”gratis”. Byggföretagen fick mark till kontor, hotell och ett köpcentrum, Stockholmarna fick sin glob.

Omöjlig att bygga

Byggkostnaden för själva Globen brukar beräknas till ungefär en miljard kronor, men den exakta siffran är inte känd. Folkpartiet var emot bygget och Madeleine Sjöstedt (FP), fastighets- och kulturborgarråd i Stockholm, förundras över hur byggbeslutet fattades.

– Så skulle det aldrig gå till nu. Och tur är väl det! De verkar inte ha varit så noga med hur man räknade på den tiden. Jag tror att den skulle vara omöjlig att bygga i dag, säger hon.

– Men sett i backspegeln får vi vara glada att det gjordes. Det har blivit väldigt bra och vi är väldigt glada för att vi har Globen, säger hon.

Aldrig gått ihop

Ekonomiskt har Globen aldrig gått ihop på sista raden. Förlusterna i driften ligger på mellan 60 och 70 miljoner kronor om året, enligt Mats Grönlund som är vd för det kommunala fastighetsbolag som äger anläggningarna i Globenområdet.

Madeleine Sjöstedts Folkparti tycker ändå att Globen är en vinst för Stockholm och stockholmarna. Under de 25 åren har 23 miljoner besökt sammanlagt 3.000 evenemang och gjort av med 23 miljarder kronor i Stockholm, enligt Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M).

– Globen har under sina 25 år blivit ett landmärke i Stockholm och en viktig plats för kultur- och idrottsevenemang. Jag är säker på att Globen även framöver kommer att spela stor roll för Stockholm, säger Nordin.

Globen

  • Första spadtaget till Globen togs den 10 september 1986 efter att Bergs arkitektkontor i april samma år vunnit arkitekttävlingen om arena, kontor, galleria och hotell i Johanneshov i södra Stockholm.
  • Den nya arenan utformades för att kunna hysa olika idrottsarrangemang, konserter och specialevenemang. Hårdrocksbandet Metallica har publikrekord med 16 498 åskådare.
  • Det minsta arrangemanget som hållits är en privat middag för två.
  • Telekombolaget Ericsson köpte namnrättigheterna 2009.
  • Bland artister som framträtt i Globen finns bland andra Lady Gaga, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Frank Sinatra och Aviici. Kungen höll sin 50-årsfest i Globen.

Källa: SGA Fastigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.