Göran Lindberg åtalas på 23 punkter

Uppdaterad
Publicerad

Förre polischefen Göran Lindberg kämpade för jämställdhet. Men på fritiden misstänks han ha våldtagit unga kvinnor. Övergreppen präglades av våld och sadism. På onsdagen åtalades han för 23 brott.

-Man har utnyttjat kvinnor som varit i en mycket utsatt situation, säger målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz, till TT

Åtalet – som lämnades in till Södertörns tingsrätt i Stockholm inför en samlad presskår – är en gedigen lunta på över 2 000 sidor. Den 64-årige Lindberg är misstänkt för bland annat grov våldtäkt, tre våldtäkter, en förberedelse till grov våldtäkt på barn samt tio fall av koppleri och sju fall av sexköp – sammanlagt 23 punkter.

”Hänsynslöshet”

På de 29 sidor som gjorts offentliga beskrivs hur Göran Lindberg begått flera grova sexuella övergrepp mot unga flickor. Han ska bland annat ha misshandlat en 17-åring genom att slå henne i ansiktet och i underlivet och därpå fjättrat henne och våldfört sig på henne. Åklagaren skriver att Lindberg har visat särskild ”hänsynslöshet och råhet” och att kvinnan utsatts för ”sadistiskt sexuellt våld”.

I ett annat våldtäktsfall i januari i år tog han strypgrepp på en kvinna. Han är även misstänkt för förberedelse till grov våldtäkt mot en 14-årig flicka. Brotten ska ha begåtts mellan 2006 och januari i år och flera av dem är mycket grova.

-Det rör sig om så kallad gangbang, det vill säga flera personer som deltar. I vissa fall har de här kontakterna skett på hotell, säger kammaråklagare Håkan Roswall som uppger att de utsatta kvinnorna ”inte mår så bra i dag”.

Ytterligare tre män – 39, 45 och 46 år – åtalas för sexköp.

Nekar

Enligt åklagaren finns teknisk bevisning i form av avlyssnade telefonsamtal, utdrag från kontokort, rättsläkarintyg på flera av offrens skador och beslagtagna sexredskap som piskor, karbinkrokar och ögonbindlar.

Göran Lindberg själv nekar till de flesta av anklagelserna.

-Han erkänner ett antal brott mot sexköpslagen men förnekar allt övrigt i åtalet, säger hans advokat Karl Harling.

Enligt professor Niklas Långström, chef för Centrum för våldsprevention på Karolinska institutet, är målet ovanligt.

-Att poliser åtalas för grova våldsbrott är inte vanligt. Men sexualbrott håller sig inte självklart i vissa socioekonomiska grupper, man kan vara anpassad i samhället i övrigt men sedan ha den här snedvridna bilden av sexualitet, säger han.

Kritiska röster

Flera personer har kritiserat åklagarens beslut att sekretessbelägga utredningen. En av dem är förre detta överåklagare Sven-Erik Alhem, nu ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

-Detta är ett helt unikt mål. Medier och medborgare har ett enormt behov av insyn. Man måste kunna kontrollera utredningen och kanske hitta trådar som inte är nystade i, säger Alhem.

Men åklagaren tillbakavisar kritiken och menar att han främst vill skydda målsägandena.

-Det finns detaljer insprängda i den här utredningen som kan peka ut en enskild individ, säger Håkan Roswall.

Åtalspunkterna

Grov våldtäkt, 2007. Lindberg fjättrar en 17-årig flickas armar och ben i en säng med hjälp av läderremmar, slår henne och utsätter henne för sadistiskt sexuellt våld.

Våldtäkt, 2007. Genom våld och misshandel tvingar Lindberg till sig sex av samma 17-åriga flicka.

Våldtäkt, 2009, mot ytterligare en 17-årig flicka i Stockholm.

Våldtäkt, 2010. Lindberg tar strupgrepp, misshandlar och våldtar en kvinna i Örebro län.

Förberedelse till grov våldtäkt mot barn alternativt förberedelse till grov våldtäkt, 2010. Lindberg planerar att träffa en 14-årig flicka. Han förbereder en väska innehållande sexleksaker som ögonbindlar, läderpiskor, vibratorer och armband med karbinhakar.

Tio fall av koppleri, huvuddelen under 2009 och 2010. Lindberg förmedlar kontakter mellan kvinnor som säljer sex och ett större antal män.

Sju fall av köp av sexuell tjänst samt försök till köp av sexuell tjänst i ett fall, mellan 2008 och 2010.

Utöver Lindberg åtalas också tre andra män för köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.