Alice Babs tar emot Musikaliska Akademiens medalj ”För tonkonstens främjande” från kung Gustaf VI Adolf 1970. Foto: TT

Grattis Adolf och Alice

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarafton firas i dag inte bara av sommarglada sillätare och kransbindare. Utan även av alla som en gång döpts eller givits namnen Adolf och Alice. Namnsdagen infaller nämligen samtidigt som en av Sveriges mest uppmärksammade högtider.

En av Stockholms kändaste personer som burit namnet Adolf är Gustaf VI Adolf (Oscar Fredrik Wilhelm Olaf Gustaf Adolf) som var Sveriges konung från den 29 oktober 1950 och fram till sin död den 15 september 1973.

En kvinnlig Adolf

I dag bär totalt 2.455 män namnet Adolf som förnamn, och 197 män har det som tilltalsnamn.

Det finns, enligt Statistiska centralbyrån, idag inga kvinnor som bär Adolf som tilltalsnamn. Dock finns det en kvinna i hela Sverige som heter Adolf i förnamn.

Namnets popularitet faller dock utanför topp 100 i statistiken för 2016. En förklaring kan var att medelåldern för tilltalsnamnet Adolf är 73 år.

Alice i all ära

Alice är det absolut populäraste tilltalsnamnet som getts till flickor under 2016, hela 910 gavs namnet då. Men även förnamnet Alice står sig stadigt, med sina 39.173 bärare ligger det på en 54:e plats i rangordningen över de 100 vanligaste namnen i Sverige.

I Stockholm huserar några av de mest kända med namnet i maktens och musikens korridorer. En av dem är Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och till historien hör ingen mindre än jazzsångerskan och skådespelerskan Alice Babs, som i unga år flyttade till Stockholm för att utveckla sångkarriären. Och det gick vägen. 1972 utsågs hon till hovsångerska och totalt medverkade hon i ett 20-tal filmer.

Fakta om namnsdagen

Enligt uppslagsverket Nationalencyklopedin är namnsdagsfirande en rest av det gamla katolska bruket att fira helgon på bestämda dagar. Den heliga Birgittas dag var 7 oktober, och den dagen har fortfarande Birgitta och Britta namnsdag.

Nästan alla dagar i almenackan har ett eller två namn. finns det några dagar som saknar namn: nyårsdagen 1 januari, Marie bebådelsedag 25 mars, Johannes Döparens dag 24 juni, allhelgonadagen 1 november och juldagen 25 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.