Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Efter första besöket hos barnmorskan får den gravida ett SMS från Alltid öppet där det går att välja förlossningsklinik, säger Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm Foto: SVT

Gravida ska välja förlossningsklinik i regionens digital app

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första december kommer gravida kvinnor välja förlossningsklinik via appen Alltid öppet. Tidigare har valet gjorts tillsammans med en barnmorska på en barnmorskemottagning.

– Vi hoppas att detta kommer frigöra tid för barnmorskorna, säger Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm.

Enligt regionen är den digitala förflyttningen inte en besparing utan ett sätt att öka delaktigheten och självständigheten för den gravida kvinnan.

Ska underlätta planering av förlossningsvården

Den nya digitala tjänsten kan användas redan vid inskrivningen på mödrarvården. Förhoppningen är att informationen från de födande ska underlätta planeringen på förlossningsklinikerna. Men som tidigare finns inga garantier att blivande föräldrar får plats där de önskar, förklarar förlossningssamordnaren.

De som inte väljer förlossningsklinik tilldelas en plats baserat på den gravidas folkbokföringsadress.

• BB Stockholm, Danderyds sjukhus

• Danderyds sjukhus förlossningsklinik

• Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge förlossningsklinik

• Karolinska Universitetssjukhuset Solna förlossningsklinik

• Södersjukhusets förlossningsklinik

• Södertälje sjukhus förlossningsklinik

• 2023 öppnar klinik S:t Görans sjukhus

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.