Gravstenar har välts på Norra begravningsplatsen. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Gravstenar välta på Norra begravningsplatsen i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Gravstenar har välts på Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm. Polisen har säkrat dna-spår från platsen och kommer utreda vandaliseringen som brott mot griftefriden.

Polisen larmades till platsen klockan 15.32 på lördagen.

Tekniker på plats

Polisen har ingen uppgift om vandaliseringen har riktats mot någon särskild religion eller del av begravningsplatsen.

– Patrullen är på plats. Vi har spärrat av ett område och sedan kommer vi att låta våra tekniker undersöka området, säger säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Polisen utreder händelsen som brott mot griftefriden.

Hundratal stenar

Svante Borg, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad, har själv varit på plats under lördagen. Han uppskattar att det rör sig om ett hundratal stenar.

– Det är omfattande och rejält sorgligt. Det är fruktansvärt för de familjer som blir drabbade, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Det är tredje gången på kort tid som Norra begravningsplatsen utsätts för skadegörelse. Vid ett tillfället ska uppemot 300 gravar utsatts.

I samma område

Enligt Svante Borg finns de nyvälta stenarna i samma område av kyrkogården som tidigare drabbats av skadegörelse. Han säger också att alla berörda kommer att bli kontaktade.

Stockholms stad har sedan tidigare utökat bevakningen på kyrkogårdar bland annat med ronderande vakter.

– Men vi behöver fundera vad man kan göra mer. Vi måste kunna hitta former för att kunna stävja detta, säger Svante Borg.

Dna-spår säkrade

Enligt polisen har något slags dna-spår säkrats på platsen och skickats på analys.

– Vi inväntar dna-prov men det kan dröja, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.