Polisens avspärrning efter skottlossningen i Mariehäll. Polisens hundförare undersöker en av bilarna som var inblandad i skottlossningen. Foto: TT

Gripen i Danmark misstänkt för mord under biljakt i Bromma

Publicerad

Den man som greps av gränspolis i danska Rödby i lördags är misstänkt för det uppmärksammade mordet på en känd gängmedlem i Bromma i november. Mordet skedde i samband med en spektakulär biljakt på Bällstavägen.

Nu bekräftar åklagare Carolina Frohm för SVT Nyheter Stockholm att den man i 30-årsåldern som greps i Danmark, i lördags, misstänks för mord på den man som sköts till döds under en biljakt i Bromma i fjol.

– Det rör mordet i Bromma den 20 november, 2017. Dödsskjutningen mellan två bilar på Bällstavägen. Han är misstänkt för mord på en man, säger åklagaren Carolina Frohm.

Åklagaren: ”ett ovanligt mord”

Dödsskjutningen skedde mitt på dagen i ett bostadsområde, där ett stort antal skott avlossades under pågående biljakt. SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att den dödade mannen tillhörde ett kriminellt nätverk söder om Stockholm och var en känd gängmedlem.

– Det är ett ovanligt mord. Det som utmärker det här ärendet är att skjutningen skett från en bil mot en annan, medan de är i färd. Det sker i ett bostadsområde mitt på dagen, en måndag. Det är tur att ingen annan blivit skadad eller dödad, säger Caroline Frohm.

Kommer att utlämnas till Sverige

Den misstänkte mannen är, liksom offret, i 30-årsåldern. Han har varit anhållen i sin frånvaro, misstänkt för mordet på sannolika skäl. Men det var i fredags som åklagaren utfärdade en nordisk arresteringsorder, något som ledde fram till gripandet.

– Han efterlystes i fredags efter att jag utfärdat en nordisk arresteringsorder. Därefter kunde han gripas i danska Rödby färjehamn, säger Carolina Frohm.

Utifrån arresteringsordern sitter mannen nu häktad i Danmark, i väntan på att svenska myndigheter ska hämta honom.

– Jag har inte fått besked än om vilken dag det kommer att ske. Det lät som att det skulle bli senare i veckan, säger Carolina Frohm.

Nordiskt samarbete bakom gripandet

Den häktade mannen var på väg från Tyskland när han anlände till dansk hamn. Han satt då i en svensk hyrbil i sällskap av en annan man och tack vare samarbetet mellan svensk och dansk polis kunde den danska gränspolisen spana efter hyrbilens registreringsnummer.

– Svensk polis hade uppgifterna, och överlämnade dem till dansk polis, som då kunde gripa mannen, säger Carolina Frohm.

Vad hände med den andre mannen, som var i sällskap av den misstänkte?

– Den andre mannen släpptes. Han har inget med det här mordärendet att göra, säger åklagaren.

Upp till Solna tingsrätt

Nästa steg är att den misstänkte ska transporteras till Sverige och sedan ska Solna tingsrätt ta beslut i häktningsfrågan.

– Jag kommer att begära honom häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, och min uppfattning är att misstanken når upp till den graden, säger åklagare Carolina Frohm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer