– Det här staketet ska förhindra att grodorna övervintrar just på den plats där vi kommer att börja bygga en arbetstunnel vid årsskiftet, säger Kristina Emilsson som är hållbarhetssamordnare på Nya tunnelbanan. Foto: Pia Heick/SVT

Staket ska rädda grodor i Högdalen från att krossas vid bygge

Uppdaterad
Publicerad

Gökdalen i Högdalen är södra Stockholms största våtmark, där flera olika arter fridlysta groddjur lever. Men vid årsskiftet kommer området där groddjuren övervintrar att förvandlas till en byggarbetsplats när arbetet med nya tunnelbanan drar igång.

För att groddjuren inte ska krossas i schaktmassorna har nu ett 800 meter långt skyddsstaket satts upp.

– Det ska få grodorna att leta efter andra övervintringsplatser som det finns gott om här i närheten, säger Kristina Emilsson som är hållbarhetshandläggare på Nya tunnelbanan.

I Gökdalen finns det flera olika arter groddjur. Foto: Johan Pontén/Stockholms stad

Tunnelbanedepå byggs ut

När nya tunnelbanan är klar behövs det större ytor där man kan serva alla tåg som kör i söderort. Därför har nu tunnelbanedepån i Högdalen börjat byggas ut. Och just på den plats där arbetstunnlar ska byggas, övervintrar flera grodarter.

– Här finns bland annat åkergrodor och mindre vattensalamandrar – arter som är fridlysta. Det är viktigt att vi skyddar dem innan vi börjar bygga.

Grodhotell

Det är inte första gången groddjuren i Högdalen får hjälp med att överleva stora infrastrukturprojekt. När en fjärrvärmeledning grävdes ner i området byggdes det flera grodhotell – konstgjorda övervintringsplatser – där marken hade grävts upp.

Grodstaketet, som är 50 centimeter högt, är nergrävt en bit i marken så att det inte ska gå att gräva sig in under avspärrningen. Foto: Pia Heick/SVT
Så här ser grodhotellen i Gökdalen ut. Det som liknar ett stenröse och en rishög är i själva verket konstgjorda övervintringsplatser. Foto: Pia Heick/SVT
Gökdalen är södra Stockholms största våtmarksområde. Foto: Pia Heick/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.