Grönt ljus för BB Sophia

Uppdaterad
Publicerad
Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade i dag att godkänna ansökan att få starta det nya förlossningssjukhuset vid Sophiahemmet.

BB Sophia planerar att starta den 3 mars, och har kapacitet att ta emot omkring 4.000 kvinnor per år. Det motsvarar fullt bemannat en utbyggnad på 14 procent av förlossningsvården.

– Förlossningsvården behöver byggas ut i takt med att vi blir fler stockholmare och fler väljer att föda barn här och med BB Sophia på plats utökas kapaciteten ordentligt. Det ska fortsatt också vara tryggt och säkert att föda i Stockholm, säger hälso- och sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (M) i ett pressmeddelande.

BB Sophia drivs av det privata bolaget Barnbördshuset i Praktikertjänst AB.

Starten av BB Sophia har försenats då hälso- och sjukvårdsförvaltningen ansåg att frågan om hanteringen av riskfödslar inte var tillräckligt reglerad. Nu har Praktikertjänst enligt P4 Radio Stockholm slutit överenskommelser med både Karolinska sjukhuset och Sös, till exempel om hur för tidigt födda ska tas om hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorskebristen

Mer i ämnet