40 barnmorskor fattas på Östra sjukhusets förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Östra vill lösa barnmorskekrisen genom att ge sjuksköterskor betald barnmorskeutbildning och delade tjänster mellan olika verksamheter. Men just nu är de som tidigare sagt upp sig och beordrats tillbaka avgörande för verksamheten.

Beslutet om beordrande gäller i tre månader och under den tiden ska ledningen för förlossningen jobba med att bemanna upp på avdelningarna.

– Ett av förslagen rör till exempel arbetssätten så att varje avdelning kommer att ha en särskild BB-avdelning som de som jobbar på förlossningen också kan arbeta på, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef kvinnosjukvården Sahlgrenska.

Barnmorskebristen

Från och med i höst vill man också erbjuda sjuksköterskor att få sin vidareutbildning till barnmorska betald och man vill också försöka locka tillbaka tidigare medarbetare.

– Vi kommer också redan nu att erbjuda delade tjänster som gör att man kan jobba både på barnmorskemottagning och på förlossningen. Det har vi uppfattat att folk är intresserade av.

Kommer det här att lösa de 40 vakanserna?

– Vi vet att detta är ett önskemål. Vi tror att det kommer att vara ett ganska stort intresse för detta och det vill vi möta upp.

Facket: ”Löser inte krisen”

Men Vårdförbundet tror inte att detta kommer att lösa bristen på barnmorskor.

– Kanske lockar det några stycken, men absolut inte 40, säger Malin Bergander som är förtroendevald och barnmorska.

Istället vill Vårdförbundet och många barnmorskor se en annan lösning.

– Vi har sedan länge velat införa en möjlighet för en barnmorska att följa en kvinna genom graviditet till förlossning, så kallad caseload midwifery. Men det vill arbetsgivaren inte prova, jag förstår inte varför, säger Malin Bergander.

Corinne Pedroletti uppger att det just nu pågår en analys inom regionen och att den väntas vara klart till sommaren.

– Sannolikt tas inga nya beslut innan den analysen är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorskebristen

Mer i ämnet