Foto: TT

Längre väntetider på spiral – utlånen påverkar övrig mödravård

Publicerad

Att 14 barnmorskor omplaceras till förlossningen får konsekvenser för den övriga mödravården i Göteborg. Till exempel är det längre väntetid på att få vissa preventivmedel.

– Utlånen och sjukfrånvaron gör att vi måste prioritera, säger Susanne Samuelsson, områdeschef för Regionhälsans barnmorskemottagningar.

I mitten av januari gjorde Östras förlossning ett upprop till Regionhälsan som driver ungdoms- och mödravårdsmottagningar. Man begärde förstärkning av fler barnmorskor.

– Vi frågade vilka som skulle kunna tänka sig det och en del räckte upp handen, andra sade att de hade kompetens men att de inte var så sugna på det. Men enligt anställningsavtalet kan vi omplacera någon tillfälligt. När akutsjukvården har kris så måste vi hjälpa till så att den akuta vården är säker för patienten, säger Susanne Samuelsson, områdeschef för mödravården.

Facket: Vi är pressade

Totalt har 14 barnmorskor lånats ut. En del anställda inom mödravården överväger nu att börja arbeta i privat regi eftersom regionens anställningsavtal gör att de, mot sin vilja, kan beordras att arbeta inom hela regionen. Men få av de som lånats ut har uttryckligen sagt nej till omplaceringen.

– Jag upplever att det inte är helt frivilligt, utan man gör det av lojalitet, för att hjälpa sina kolleger, berättar Sabina Gustafsson, huvudskyddsombud och förtroendevald för Vårdförbundet på Regionhälsan.   

Fackförbundet ser också problem med att man tar barnmorskor från den övriga kvinnohälsan i Göteborg med kranskommuner för att lösa problemen på förlossningen Östra.   

– En anledning till att vi har så låg mödra- och barndödlighet i Sverige är att vi följer dem så noga under graviditeten. Det är olyckligt att vi plockar personal därifrån, vår arbetsmiljö har varit och är pressad, med tidvis hög frånvaro och hård prioritering av arbetsuppgifter, säger Sabina Gustafsson.

T.v Susanne Samuelsson, Regionhälsans barnmorskemottagningar. T.h. Sabina Gustafsson, Vårdförbundet.

Längre väntetid på spiral

Mödravården har fått prioritera ned preventivmedel som till exempel insättning av spiral som en konsekvens både av pandemin och utlånen, berättar områdeschefen Susanne Samuelsson.  

– När den akuta verksamheten är i kris behöver vi hjälpa till för att invånarna ska få nödvändig vård och det ingår i anställningen att man kan omplaceras tillfälligt. Vi prioriterar att gravida ska få alla sina besök, men en del annat måste vi prioritera ned.

Marie är en av dem som har lånats ut till förlossningen, hör henne berätta mer i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.