Marie sa upp sig från förlossningen två gånger – beordras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen finns på ett ställe i Göteborg: Östra sjukhuset. Här saknas nu 40 heltidsarbetande barnmorskor. För att lösa krisen beordrar man in 14 barnmorskor från andra verksamheter. Marie Carlberg har två gånger sagt upp sig. Men är nu tillbaka – ofrivilligt.

Marie blev färdig barnmorska 2018 och började på förlossningen på Östra sjukhuset direkt efter. Knappt ett år senare sade hon upp sig.  

– Det var en del förändringar i organisationen där vi som faktiskt arbetade i verksamheten inte var involverade över huvudtaget. Det var lite i protest faktiskt.  

Barnmorskebristen

”Handlade om arbetsmiljön”

Efter en tid i Stockholm kom hon tillbaka till Östra sjukhuset i Göteborg, men valde att säga upp sig igen och sedan i september arbetar hon på ungdomsmottagning.

Marie har sagt nej till att bli förflyttad till förlossningen, men regionens anställningsavtal gör att de kan beordra personal att arbeta inom hela regionen.

– Andra gången jag sade upp mig från Östra handlade det om arbetsmiljön, det påverkar livet väldigt mycket och då gäller det att allt fungerar bra när en väl är på jobbet.

I Klippet: Hör Marie berätta om att komma tillbaka till förlossningen tre månader efter sin uppsägning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorskebristen

Mer i ämnet